IMATE POREMEĆAJ: Kada se prevarite da vam zvoni telefon

Fantomskih poziva

IMATE POREMEĆAJ: Kada se prevarite da vam zvoni telefon

Život -
Ovaj fenomen se još naziva sindrom fantomske vibracije i vibranksioznost

Milioni ljudi u Nemačkoj barem jednom su imali lažni osećaj da im zvoni mobilni telefon, a stručnjaci još nisu našli uzrok toj pojavi "fantomskih poziva".

U ovoj situaciji će se sigurno pronaći mnogi od vas. Nemojte da mislite da ste vi jedini koma se ovo događa. Ovaj fenomen se još naziva sindrom fantomske vibracije i vibranksioznost (eng. vibranxiety).

Svaki treći Nemac barem jednom je imao osećaj da mu zvoni mobilni, iako ga niko nije zvao, pokazuju rezultati reprezentativne ankete koju prenosi nemačka televizijska stanica N-TV.

To znači da oko 25 miliona Nemaca reaguje na "fantomske pozive", odnosno da čuju zvonjavu ili osećaju vibriranje mobilnog, koji se događaju samo u njihovoj glavi.

Prema istraživanju, pojava je češća kod muškaraca (42 odsto) nego kod žena (36 odsto), i kod onih ispod 30 godina (50 odsto) nego kod starijih (20 odsto). Zanimljivo je i da se "fantomska zvonjava" češće čuje u zapadnom nego u istočnom delu zemlje.

Ova pojava zaintrigirala je naučnike koji pokušavaju da dokuče zašto se to događa, međutim, još uvek su bez odgovora.

Neki pretpostavljaju da je reč o navikama ili očekivanjima koje utiču na ponašanje, a u ovom slučaju to bi mogao biti strah da se ne propusti neki važan poziv ili poruka.

Mnogi naučici se slažu da se fantomska zvonjava događa iz razloga što mozak ponekad pogrešno interpretira čulo dodira i to zbog apriorne hipoteze da će osećaj vibracije u blizini mesta gde držite mobilni telefon dolaziti upravo iz mobilnog telefona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track