AMBASADOR SRBIJE: Pamtim zaječarske Gitarijade iz vremena kad sam i ja bio roker!
Foto: Printscreen Tanjug

PROMOCIJA ZAJEČARA U BEČU

AMBASADOR SRBIJE: Pamtim zaječarske Gitarijade iz vremena kad sam i ja bio roker!

Austrija -
Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, istakao je da je ovo samo početak predstavljanja Zaječara u Beču

BEČ – U Beču sinoć povdom učešća Srbije na Pesmi Evrovizije, održana promocija Zaječara, kao turističke i investicione destinacije. U eksluzivnom zdanju „Haus des Sports“ zaječarska delegacije predstavila je ponudu svog grad, od prirodnih lepota, do bogatog kulturnog programa.

Oni su istakli da je grad Zaječar administrativni i kulturni centar Timočke krajine, koji se ističe po prirodnim lepotama, pošto se nalazi u međurečju Crnog i Belog Timoka, a u zagrljaju šumovitog brda Kraljice i Velog brega. Podsetili su da je Zaječar uoči Drugog svetskog rata bio po bogatstvu četvrti grad u Srbiji, a prvi po čistoći, da je među prvima sproveo elektrifikaciju, i bio prvi među radio amaterima na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Predstavnici ovog srpskog grada podsetili da su da su da je ovaj grad iznedrio velika istorijska imena Hajduk Veljka, Svetozara Markovića, Nikolu Pašića, i glumačkog velikana Zoran Radmilović.

Ambasador Srbije u Beču Pero Janković istakao je, u svom obraćanju prisutnima, da je diplomatsko predstavništvo proteklih meseci intenzivno prezentovalo gradove Srbije i njihove ptencijale, dodajući da je to pravi put za promovisanje mogućnosti austrijskim partnerima. Što se Zaječara tiče on je podvukao da ga vežu lepe uspomene, posebno za Gitarijadu.

“I ja sam nekada bio roker, i pamtim da je Gitarijada bila najvažniji festival”, naglasio je on.

rekao je da je ovo jedan od najdugovečnijih festivala rok muzike u svetu, koji je tokom višedecenijskog trajanja postao brend, promoter, i nosilac razvoja manifestacionog turizma Zaječara i istočne Srbije. On je naveo da se ove godine, krajem jula, održava 49-a Gitarijada na kojoj će, između ostalij, nastupati Therapy, Gibonni, Kerber, Dubioza Kolektiv, Galija, Laibah, Guano Apes.

“Nadamo se da će ovogodišnja Gitarijada nadmašiti sve rekorde kako po broju učesnika, tako i posetilaca“, istakao je Ducić.

Sandra Vlatković iz službe za odnose s javnošću Turističke organizacije Srbije (TOS) ukazala je da Srbija u turističkom smislu ima mnogo šta da ponudi. Deo te ponude TOS, kako je navela, trenutno predstavlja u Beču na štandu u Evrovizijskom selu u centru grada.

Direktor Centra za kulturu i turizam grada Zaječara Zoran Stamenković ukazao je na rimske iskopine, kao i druge znamenitosti u ovom gradu, ali i prirodne lepote koje ga okružuju, pozivajući prisutne da dođu u Zaječar i sami se uvere kako je to lep grad.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, koji je podržao promociju, istakao je da je ovo samo početak predstavljanja Zaječara u Beču, te pozvao Zaječarce u Beču da rade na predstavljanju svog rodnog grada u Austriji. U programu promocije nastupio je folklor CTU „Koreni“, uz trubački orkestar „Zlatna truba“, kao i Aleksandra Stojanović, vokalna solistkinja, inače profesor nemačkog jezika, koja je prevodila čitav tok promocije.

http://www.youtube.com/watch?v=gFikFkAfqXU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track