ISTRAŽIVANJE POSLOVNE KLIME: Srbija je najprijatnije iznenađenje u regionu!
Foto: Thinkstock

BALKANSKI PRIVREDNI INDEKS

ISTRAŽIVANJE POSLOVNE KLIME: Srbija je najprijatnije iznenađenje u regionu!

Austrija -
Srbija je najveće iznenađenje "Balkanskog indeksa". U Srbiji čak 41 odsto ispitanih ocenjuje poslovu situaciju u zemlji kao "veoma dobru" ili "dobru"

BEČ - Balkan je tradicionalno važno privredno područje za austrijska preduzeća. Zato ne čudi pojavljivanje "Balkanskog indeksa", indikatora koji pokazuju kakva je poslovna klima u državama jugoistočno od Austrije.

"Balkanski indeks" napravila je poznata tržišno-istraživačka agencija GfK i PRISMA, preduzeće za kreditno osiguranje koje ima posla sa 9.500 klijenata i ukupnom vrednošću osiguranja od 2,9 milijardi evra.

"Balkanski indeks" je rezultat analize poslovne klime u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Slika koju su dali predstavnici tamo aktivnih 600 preduzeća je ambivalentna. Uprkos lošim temeljnim privrednim pokazateljima, optimizam je veoma jak.

Srbija je najveće iznenađenje "Balkanskog indeksa". U Srbiji čak 41 odsto ispitanih ocenjuje poslovu situaciju u zemlji kao "veoma dobru" ili "dobru". Sledi BiH, sa 31 odsto takvih odgovora, dok ih je u Sloveniji i Hrvatskoj samo oko 20 odsto.

Na pitanje o poslovnim očekivanjima u narednih 12 meseci, očekivanja u Srbiji su u 48 odsto slučajeva "veoma pozitivna" ili "pozitivna", isto toliko (48%) ih je i u Hrvatskoj, dok je u BiH takvih očekivanja kod 33 procenata analiziranih preduzeća.

U Sloveniji definitivno prevladavaju pesimisti: tamo je samo 24 odsto preduzeća u kojima prevladavaju pozitivna očekivanja u bližoj budućnosti.

Srbi prednjače i u optimističkoj proceni izvoznog trenda: 21 odsto smatra da će njihovo preduzeće u bliskoj budućnosti izvoziti više robe. I u oceni sadašjneg morala plaćanja sa dobrim ocenama prednjače srpska preduzeća: u samo 21 odsto njih izjavljuju da je platežna disciplina katastrofalna odnosno loša. U Hrvatskoj to smatra 26 odsto, u BiH 31 odsto, a u Sloveniji 32 odsto.

Za razliku od Slovenije, koja najviše izvozi u Nemačku, Austriju i Hrvatsku, kao i Hrvatske, koja najviše izvozi u Italiju, Sloveniju i Nemačku, Srbija najviše izvozi u BiH, pa u Crnu Goru i Sloveniju. Za bosanska preduzeća je Srbija takođe najveća izvozna destinacija, a slede Hrvatska i Crna Gora.

Privrednici na Balkanu imaju poverenje u Austriju

Na šta vas prvo asocira Austrija? Ovo je takođe bilo jedno od pitanja rukovodiocima preduzeća u četiri pomenute republike nekadašnje Jugoslavije.

Austrija se smatra stabilnom državom, uspešnom, profesionalno delujućom i pouzdanom, sa visokim standardima, dobrim pravnim sistemom, u kojoj se posluje fer i pošteno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track