DISKUSIJA U BEČU: O Srbiji, Kosovu i perspektivama zapadnog Balkana

EUROVizija u dijalogu: Beograd – Priština

DISKUSIJA U BEČU: O Srbiji, Kosovu i perspektivama zapadnog Balkana

Austrija -
Stijaković kaže da će stavovi izlagača u diskusiji biti različiti, pa i oprečni, ali da se upravo zato ona i organizuje

BEČ - U petak, 27. marta u Beču će se održati podijumska diskusija "EUROVizija u dijalogu: Beograd – Priština". Diskusija počinje u 18.30 u Svečanoj sali Diplomatske akademije.

"Ovo je prvi put da Diplomatska akademija stoji iza ovakve inicijative jednog dvonacionalnog društva", kaže za Kurir Marko Stijaković, predsednik Austrijsko-Srpskog društva.

Ovo društvo, u saradnji sa Austrijsko-Turskim društvom, Institutom za Podunavlje i Srednju Evropu (IDM) i Diplomatskom akademijom, pozvalo je na panel-diskusiju u petak više poznatih austrijskih ličnosti koje su se bavile i bave Balkanom i problematikom raspada i posledicama raspada jednopartijskog sistema i nekadašnje SFR Jugoslavije i novonastalim državama na njenoj teritoriji.

Posle uvodnih reči Lotara Fišmana (Lothar Fischmann) predsednika Austrijsko-Turskog društva i Vilanda Šnajdera (Wieland Schneider), dugogodišnjeg dopisnika bečkog dnevnog lista Prese (Die Presse), na podijumu će diskutovati Erhard Busek, predsedavajući (IDM-a), Volfgang Petrič (Wolfgang Petrisch) nekadašnji austrijski ambasador i EU-guverner BiH, sada predsednik Fondacije Maršalovog plana u Austriji, zatim Marko Stijaković, pa Volfgang Rorbah (Wolfgang Rohrbach), istoričar i potpredsednik Austrijsko-Srpskog društva, Ginter Felinger (Günther Felinger), predsednik Austrijsko-Kosovskog društva i Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost.

Organizatori kažu da će će se razgovarati o sadašnjosti i perspektivama Srbije i Kosova i Metohije, problema u čijem rešavanju je napravljen odlučujući prodor 19. aprila 2013, kada je uz posredovanje EU potpisan "Dogovor o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine". EU to smatra važnim korakom za obe potpisnice dogovora.

Stijaković kaže da će stavovi izlagača u diskusiji biti različiti, pa i oprečni, ali da se upravo zato ona i organizuje.

"Ono o čemu se najviše ne slažemo je prošlost, ali o njoj nećemo govoriti", kaže Stijaković, ponavljajući da će diskusija biti o perspektivama zapadnog Balkana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track