RATNI ZLOČINAC: Austrijanac bosanskog porekla ubio 16 Srba, među kojima i dvoje dece!

Konačno podignuta optužnica

RATNI ZLOČINAC: Austrijanac bosanskog porekla ubio 16 Srba, među kojima i dvoje dece!

Austrija -
Austrija je uhapsila osumnjičenog četrdesetšestogodišnjeg austrijskog državljanina poreklom iz Bosne pos optužbom d aje počinio masakr Srba u selu Serdari 1992. godine

LINC - Državno tužilaštvo u Lincu podiglo je optužnicu protiv austrijskog državljanina bosanskog porekla zbog zločina nad srpskim civilima koji je počinio u Bosni 1992. Identitet optuženog (46) nije objavljen. On se tereti za ubistvo 16 osoba, tri pokušaja ubistva i paljevine počinjene u srpskom selu Serdari u Bosni i Hercegovini.

Optuženi je već bio u pritvoru u Lincu, pre tri godine, kada su u Bosni i Hercegovini podignute optužnice protiv četvorice njegovih saučesnika, bosanskih muslimana. Svi oni bili su u grupi koja je pred zoru 17. septembra 1992. pobila 16 Srba i spalila selo Serdari kod Kotor Varoši. Austrijanac bio je pripadnik jedne vojne jedinice, koja je u ranim jutarnjim satima 17. septembra 1992, naoružana poluautomatskim oružjem i eksplozivima, napala Srbe.

Državno tužilaštvo u Lincu smatra da je ovaj napad bio planirana akcija osvete za nasilje počinjeno od strane Srba. U optužnici se navodi da je akcija detaljno planirana, a da je optuženi pripadao jedinici koja je izvršila napad. Najstarija žrtva ovog zločina imala je 60, a najmlađa samo četiri godine. Bila je to mlađa kćerka Sime Tepića, kojem su tada ubijeni i žena i druga ćerka od 11 godina. Tepić je napad preživeo, jer je bio te noći u drugom mestu, kao vojnik u srpskim snagama. Simo Tepić je, kao svedok, na suđenju u BiH u januaru 2012, izjavio da nikada posle nije smogao snage da ode u Serdare, ni da identifikuje mrtvu suprugu i decu.

Pošto je optuženi austrijski državljanin on nije izručen, ali će morati da odgovara za ovaj zločin pred sudom u Lincu. Suđenje je zakazano za proleće 2015.godine a optužnica ima 200 strana. Optuženom preti kazna od pet do 20 godina zatvora, a prema zakonu, ne može biti osuđen na doživotnu kaznu jetr je ubistva izvršeno pre više od 20 godina.

Četvorica već osuđena za zločin

Čertvoricu njegovih saučesnika Državni sud BiH osudio je za ovaj zločina početkom godine. Fikret Planinčić osuđen je na 11,5 godina zatvora, Sead Menzil takođe na 11,5 godina, Mirsad Vatrač na10,5 godina, a Rasim Lišančić na 9,5 godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track