RODITELJI SE ZAINATILI: Da li dete mora da sluša crkvene pesme na času odlučiće sud u Strazburu!
Foto: Printscreen Krone.at/Christoph Matzl

nezadovoljni presudom

RODITELJI SE ZAINATILI: Da li dete mora da sluša crkvene pesme na času odlučiće sud u Strazburu!

Austrija -
Austrijski sudovi odbili tužbu roditelja koji nisu želeli da njihovo dete koje nije katoličke vere na času muzičkog uči crkvene pesme

BEČ - Austrijski sud je odbio je tužbu roditalja koji su se žalili što njigovo dete koje nije katoličke vere mora da sluša i uči crkvene pesme na času muzičkog vaspitanja.

Problem je nastao jer se roditeljima učenice nižih razreda, osnovne škole u Tulnu (Tulln), koji nisu katoličke vere, nije svidelo da njihovo dete tokom nastave muzičkog vaspitanja sluša crkvene pesme za pripremu prve pričesti.

Prvu pričest pričest primaju veroučenici trećih razreda osnovnih škola. Međutim, pitanje na koje su morali da odgovore najviši austrijski sudovi je da li učenica koja nije vernica mora da toleriše muzičke pripreme ostale dece za prvu pričest u redovnoj školskj nastavi.

Upravni sud Austrije, a prethodno Savezni upravni sud, i u međuvremenu Ustavni odbacili su tužbu roditelja i tako potvrdile da je dozvoljena takva školska praksa izbegavši da se izjašnjavaju o ovoj temi. Ovakav sudski epilog nisu očekivali u Udruženju "Inicijativa religija je privatna stvar" (Initiative Religion ist Privatsache). Njegovi rukovodioci su ogorčeni i smatraju da je reč o "pravnom skandalu".

"Ovakve sudske odluke znače da je rimokatolička religija u Austriji iznad pravne države", kaže Ejtan Rajf (Eytan Reif), predsednik ovog Udruženja.

On je najavio i da će se ovim predmetom pozabaviti i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, gde je završila ova tužba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track