STRASTI SE SMIRILE: Vasilaku ostaje sa Hojplom do bečkih izbora!
Foto: Reuter

ZAJEDNO DO 11. OKTOBRA

STRASTI SE SMIRILE: Vasilaku ostaje sa Hojplom do bečkih izbora!

Austrija -
Na vanrednoj partijskoj konferenciji bečkog dela partije odlučeno je da Zeleni ostanu u koaliciji sa SPÖ do oktobarskih izbora za bečku skupštinu

BEČ - Marija Vasilaku (Maria Vassilakou), predsednica Partije zelenih u Beču i zamenica gradonačelnika pokušava da izgladi spor Zelenih sa SPÖ. Vasilaku je juče predložila gradonačelniku Mihaelu Hojplu (Michael Häupl, SPÖ) da se sastanu. Na ovom sastanku bečki Zeleni žele da se dogovore sa socijaldemokratama kako nastaviti koaliciju do 11. oktobra ove godine za kada su zakazani izbori za bečku gradsku/pokrajinsku skupštinu.

Razdor je nastao nakon što je Socijaldemokratska partija odbili predlog Zelenih i opozicionih partija (Slobodarska i Narodna) da se izmene izborni zakoni u Beču, koji odavno favorizuju najjaču partiju (SPÖ). SPÖ je uspela da blokira ovu inicijativu, jer je krajem marta u njihove redove prešao jedan od dotadašnjih poslanika Zelenih u skupštini Beča, Senol Akilić (Senol Akkilic) i obezbedio SPÖ da ima 50 od 100 poslaničkih mesta u skupštini grada/pokrajine Beča. Sada socijaldemokrate mogu da blokiraju bilo koji zahtev za promenu zakona.

Zeleni su, naravno, bili nezadovoljni novonastalom situacijom ali su na vanrednoj partijskoj konferenciji bečkog dela partije 7. aprila ipak odlučili da ostanu u koaliciji sa SPÖ do novih izbora. Vasilaku kaže da do oktobra ima još mnogo toga započetog da se završi: od preuređenja najpoznatije trgovinske ulice Beča (Mariahilfer Straße) u pešačku zonu do izgradnje 4.000 stanova. Zeleni imaju žele da se donese odluka o preuređenju Švedskog trga (Schwedenplatz), velikog i značajnog prostora u centru grada, uz Dunavski kanal, i smanji promet u centru Donauštata, (Donaustadt, 22. bečki okrug).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track