SVEČANO I U DIJASPORI. Srbi u Austriji proslavljaju Božić!
Foto: Vladimir Kozomara

veliki broj vernika u pravoslavnim hramovima

SVEČANO I U DIJASPORI. Srbi u Austriji proslavljaju Božić!

Austrija -

BEČ - Srbi u Austriji proslavljaju danas najradosniji hrišćanski praznik Božić tradicionalnim odlaskom na praznične liturgije koje se služe u hramovima Srpske pravoslavne crkve kao i porodičnim okupljanjima.

Juče, na Badnji dan, u hramovima SPC u Austriji delili su se i osvećeni badnjaci, a veliki broj vernika prisustvovao je sinoć služenju Bdenija.

Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče bečkim hramovima "Svetog Save", "Vaskrsenja Hristovog" i "Rođenja presvete Bogorodice".

U ulicama koje vode ka hramovima bio je i znatan broj prodavaca badnjaka. Unošenjem osvećenih badnjaka u domove i u Austriji je po starom običaju dočarana praznična atmosfera.

Pošto je Badnji dan u Austriji bio neradni dan, a Božić pao na subotu veliki broj Srba ovaj praznik proveo je u domovini.

Oni koji su ostali u Austriji nastojali su da poštuju tradiciju iz domovine, te su na Badnji dan, rano ujutro, pošli u šumu da donesu badnjak, a tokom dana, i pored arktičkih hladnoća, pekli su prase na mestima gde je to dozvoljeno, uglavnom duž Dunava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track