UKRAJINA NAREDILA EVAKUACIJU IZ HARKOVSKE OBLASTI: Rusi razneli ključni most kod Vovčanska! ZELENSKI NAJAVIO TEŠKU BITKU (VIDEO)
Foto: Twitter

ofanziva

UKRAJINA NAREDILA EVAKUACIJU IZ HARKOVSKE OBLASTI: Rusi razneli ključni most kod Vovčanska! ZELENSKI NAJAVIO TEŠKU BITKU (VIDEO)

Planeta -

Ukrajina hitno šalje rezerve u Harkovsku oblast kako bi zaustavila rusku ofanzivu!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je počela ofanziva na Harkovsku oblast i navodi da je Ukrajina spremno dočekala napad.

- Rusija je pokrenula novi talas kontraofanzivnih dejstava u oblasti Harkova. Naša komanda je to znala i proračunala svoje snage da dočeka neprijatelja vatrom. Vodi se žestoka bitka - rekao je Zelenski.

Ministarstvo odbrane Ukrajine navodi da su ruske trupe upale u Harkovsku oblast oko 5 sati ujutru i da se vode žestoke borbe. Jurišu su prethodili vazdušni i artiljerski napadi.

Stanovništvo užurbano napušta Vovčansk i susedna naselja gde je granatiranje pojačano od noći.

- Većina ljudi odlazi sopstvenim prevozom dok sa humanitarnim centrom organizujemo evakuaciju meštana koji nemaju svoja kola. Radimo zajedno sa volonterima i policijom - rekao je načelnik lokalne administracije Tamaz Gambarašvili.

Ukrajinski vojni Telegram kanal DeepState, koji je blisko povezan sa obaveštajnim službama, navodi da su ruske trupe napredovale kod Vovčanska.

- Napad je počeo u pravcu samog Harkova i prema Vovčansku - navodi DeepState i dodaje da su ruske snage zauzele nekoliko sela na granici Harkovske i Belgorodske oblasti.

DeepState navodi da su Rusi krenuli u napad i oklopnim vozilima.

Rojters, pozivajući se na visokorangirani vojni izvor iz Ukrajine, navodi da su Rusi probli front kod Vovčanska u dubini od jednog kilometra.

- Rusi pokušavaju da naprave tampon zonu - navodi izvor.

Ruska vojska pogodila je projektilom X-38ML most preko reke Volčje kod Vovčanska u ataru sela Zibin. Tako su Oružane snage Rusije znatno otežale protivniku snabdevanje trupa koje se nalaze u blizini granice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track