TRAŽE 2,4 MILIJARDE EVRA: Nemačka banka tuži Austriju zbog Hipa!

Zaplet

TRAŽE 2,4 MILIJARDE EVRA: Nemačka banka tuži Austriju zbog Hipa!

Austrija -
Austrija bez obrazloženja nije ispunila obavezu plaćanja koju je imala na osnovu garancija koje je dala bavarskoj banci, kaže portparol Bayern LB

BERLIN/BEČ - Bavarska pokrajinska banka (Bayern LB) podnela je sinoć tužbu protiv Republike Austrije u Trgovinskom sudu Beča. Bayern LB, prethodna vlasnica nekada koruške banke Hipo (Hypo Alpe Adria), preko suda traži od austrijske države 2,4 milijarde evra.

Prema stajalištu bavarskih bankara, ovu sumu kredita propale banke Hipo je dužna da plati Republika Austrija, aktuelni vlasnik Hipa. Austrija ima suprotno stajalište, da je reč o novcu za kojeg je odgovorna Bavarska. Austrijanci kažu da je ovu svotu kredita Bavarska pokrajinska banka uložila u Hipo umesto vlastitog kapitalnog učešća, pa zato Bayern LB mora da tu sumu i otplati.

Portparol Bayern LB je izjavio austrijskoj agenciji APA da Austrija bez obrazloženja nije ispunila obavezu plaćanja, koju je imala na osnovu garancija koje je dala bavarskoj banci. Vreme za isplatu garancija je došlo, smatraju Bavarci, nakon što je Austrija sprovela mere kojima je nekadašnju Hipo Alpe Adrija podelila na banku koja je zadužena za otplatu dugova i na njen zdrav deo, banke u inostranstvu, koje je odlučila da proda (to Austrija upravo i radi). Bavarska pokrajinska banka je tužila Republiku Austriju sad, tri nedelje nakon što joj je poslala pismo u kojem traži da isplati navedenih 2,4 milijarde evra.

Međutim, Austrija nije reagovala na ovo pismo. Austrija smatra da ima i dobre argumente za protivtužbu, za koju ima vremena do kraja decembra. Austrijski savezni ministar finansija Hans Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling, ÖVP) još nije otkrio austrijske adute za tužbu protiv Bavarske pokrajinske banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track