(VIDEO) KURC: EU je paralisana, ali istupanje Austrije ne dolazi u obzir
Foto: Printscreen YouTube

Nezamislivo

(VIDEO) KURC: EU je paralisana, ali istupanje Austrije ne dolazi u obzir

Austrija -

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da istupanje Austrije iz članstva EU nije zamislivo, kao i da je neophodno da se Unija, malim koracima reformiše.

On je, govoreći na sinoćnjoj proslavi 25.godina postojanja Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE) u Beču, istakao da je EU za njega i čitavu generaciju kojoj pripada deo normalnog života, koji niko ne dovodi u pitanje.

Prema njegovim rečima, u kritičkoj diskusiji o EU nikada se ne postavlja pitanje da li je potrebno manje ili više, odnosno uopšte EU, već kako Unija može biti efikasnija. Trenutno, kako je konstatovao, mnogo stvari nije u najboljem redu, ali da nema ni reči o istupanju Austrije.

"To je pre svega teorijska debata. Istupanje iz članstva nije zamislivo", poručuje Kurc. EU je trenutno, kako je dodao, skoro paralisana izbegličkom krizom i Bregzitom, te nažalost nisu moguće velike reforme.

"Zbog toga moramo tražiti male uspehe kako bi ponovo ojačali EU", smatra Kurc dodajući da je potreban zajednički uspeh kako bi svi mogli ponovo verovati u Uniju. Na pitanje šta bi mogao biti takav uspeh on je kazao da bi to moglo biti zajedničko i efikasnije obezbeđenje spoljne granice.

Kurc je naglasio da ne želi da se priključuje onima koji upozoravaju na opasnost raspada EU, te je poručio da je važno biti otvoren i iskreno diskutovati o važnim problemima kao što su Ukrajina, Sirija, izbeglice, Bregzit ili izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, jer problemi nastaju tamo gde se ne razgovara.

KURC O TRAMPU: Spoljna politika SAD postala je nepredvidljiva, ali bar će se srediti stvar s Rusijom

"Trampa treba da procenjujemo na osnovu njegovih dela, i ujedno ne smemo zaboraviti da američki predsednik, iako ima veliku moć, ne može sam da vlada", naglasio je on dodajući da se ne brine zbog izbora Marin Le Pen u Francuskoj jer do toga neće doći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja