icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Amfilohijevo držte lopova

Komentar dana

Amfilohijevo držte lopova

Komentar dana

Amfilohije je otišao na Krit i bio glavni lobista, koji je pozivao SPC da da legitimitet jednom problematičnom saboru u organizaciji Grka fanariota i sa sponzorstvom „američkog lobija“

Čitamo i slušamo žestoke izjave mitropolita Amfilohija bivšem hrvatskom premijeru Milanoviću zbog onog što je izrekao za Srbe i Srbiju „šaka jada“ dobio je od mitropolita indirektnu pretnju božjom pravdom. Bajdenu je vrlo oštrim tonom poručio „da klekne pred mučeničkim i zaklanim narodom i svetinjama i da se pokaje i on i njegovi Klintoni i ostala razbojnička družina moderna“.

Izvinjava se, kako ga nije sramota! Lepo to zvuči i godi srpskom srcu takva kočopernost, ali svi mi znamo da se Amerikanci nikada nikome nisu izvinili. Niti će. Pored toga oštro je napao i NATO kao terorističku organizaciju, koja danas radi ono što su nekada činili Turci Osmanlije. Plastično je opisao kome bogu služi NATO - „to je Hermes, onaj drevni Hermes, ili Moloh - bogovi nasilja i tiranije, otimanja od drugih, ubijanja, građanskih ratova“.

No, šta stoji u pozadini ove agresivne letnje mitropolitove kampanje, koja je po oštrini zasenila i Šešelja. Posle sabora na Kritu, na čiji se odlazak SPC odlučila manje-više na nagovor mitropolita, i pored toga što je već doneta odluka da je „neprihvatljiv“ i što se više pravoslavnih crkava odlučilo da bojkotuju ovaj „grčki sabor“. Amfilohije je otišao na Krit i bio glavni lobista, koji je pozivao SPC da da legitimitet jednom problematičnom saboru u organizaciji Grka fanariota i sa sponzorstvom „američkog lobija“.

 

Mnogi su tolerisali mitropolitovo koketiranje s „crnogorstvom“ kao nužnim kompromisom, ali je ovo prelilo čašu nezadovoljstva. Pre svega kod Rusa, ali i drugih koji nisu otišli na Krit (Bugari, Gruzijci, Sirijci). Isto tako svima onima kojima je smetao ekumenski duh nekih dokumenata na Kritu (a tu ima i mnogo Grka) negativno komentarisali odlazak SPC na Krit i ulogu Amfilohija u tome.

 

Smešan je bio pokušaj mitropolita da pegla negativne stavove pričom kako će telefonom ubediti patrijarhe, pre svega ruskog, da ipak dođu na Krit iako su njihova crkvena tela već donela jasne i nedvosmislene odluke. No, kako smo zaboravan narod, možda i uspe u prikrivanju brljotina demagoškim napadima na „neprijatelje“.

Branko Radun, politički analitičar

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir