LICEMERNI BRITANAC: Dokaz da je Marej seksista!
Foto: AP

Među najglasnijima u napadu na Đokovića

LICEMERNI BRITANAC: Dokaz da je Marej seksista!

Tenis -
Britanski teniser Endi Marej jedan je od prvih igrača koji su javno kritikovali Novaka Đokovića zbog izjave date na temu zarada muškaraca i žena u tenisu.

Novinari su nakon finala Mastersa u Indijan Velsu "rešetali" srpskog tenisera pitanjima oko toga da li muškarci treba da imaju veće nagrade na turnirima od žena. Iako je Novak dao diplomatski odgovor, mnogi su ga optužili za seksizam.

"Mislim da naš muški svet tenisa, ATP svet, treba da se bori za još više, jer statistike pokazuju da imamo sve više gledalaca na muškim teniskim mečevima", rekao je između ostalog Đoković.

Ova izjava neopravdano je izazvala lavinu kritika na račun srpskog tenisera, a među najglasnijima bio je Britanac Endi Marej.

"Navijači prate i ženski tenis, zavisi kakvi su mečevi u pitanju. Muški je imao sreću u poslednjih desetak godina sa velikim rivalstvima koja su stvorena. Ali, ako na jednom terenu igra Serena, a na drugom Stahovski, ljudi će doći da gledaju Serenu. To je velika stvar, ali ceo sport može da profitira iz toga, ne samo nadmetanje u muškoj konkurenciji. Trebalo bi da nagrade budu iste u svim slučajevima", rekao je Marej.

Zanimljivo, pre nekoliko godina Britanac je bio taj koji se žalio što žene igraju Gren slemove na dva dobijena seta i ne muče se kao muškarci koji igraju na tri dobijena seta.

"Uopšte ovde nije pitanje toga ko je inferiorniji, a ja ovde vidim dva različita sporta i samo zbog činjenice da mi igramo pet setova. Ne kažem da mi, muškarci, radimo vrednije od žena, ali ako moramo da treniramo da bismo igrali po pet setova, sigurno se nešto razlikuje. To je kao da neko trenira da trči na 400 metara, a drugi na 600 metara. Mislim da bi žene trebalo da igraju mečeve na tri dobijena seta. Možda ne bi morale da igraju takav format od prve runde. Ali, mislim da bi trebalo da se promeni ili da mi igramo na dva dobijena seta ili teniserke na tri. Moje mišljenje je da se momci više žale zbog te činjenice, nego samog novca koji dobijamo mi, a i one", rekao je tada u intervjuu za Njujork Tajms dodavši:

"Oduvek sam voleo to što se na Gren slemovima igra na tri dobijena seta, to ih čini posebnim turnirima. Voleo bih da takvo pravilo bude i za muškarce i za žene. Tako je bilo ranije, u finalima, tako da nije kao da žene ne mogu da igraju pet setova. Štefi Graf i Martina Navratilova su bile neverovatne u to vreme i u sjajnoj formi".

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track