MIHAJLOVIĆ I DEVENPORT SLOŽNI: Žene i Romi su prioritet!
Foto: Ministarstvo Građevinarstva, Saobraćaja I Infrastrukture

Podrška iz EU

MIHAJLOVIĆ I DEVENPORT SLOŽNI: Žene i Romi su prioritet!

Društvo -
U pripremi je Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i Nacrt zakona o Romima u Srbiji, jer su to dve oblasti koje su važne za ovu vladu i one moraju imati prioritet. Ovo je godina kada smo naročito rodnu ravnipravnost konačno gurnuli u prvi plan, rekla je potpredsednice vlade

BEOGRAD - Potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport razmatrali su danas pitanja bolje zaštite žena, podizanja rodne ravnopravnosti i brže integracije Roma u sve segmente društva u Srbiji.

"U pripremi je Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i Nacrt zakona o Romima u Srbiji, jer su to dve oblasti koje su važne za ovu vladu i one moraju imati prioritet. Ovo je godina kada smo naročito rodnu ravnipravnost konačno gurnuli u prvi plan", rekla je Mihajlović na sastanku u Vladi Srbije.

Ona je poručila da se priprema i Strategija rodne ravnopravnosti, ali i desetogodišnja Strategija za rešavanje pitanja Roma koja će obuhvatiti socijalnu integraciju Roma u društvo, rešenja za romske porodice koje žive u neadekvatnim uslovima, pitanja zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Devenport je podržao ove planove rečima da je EU zainteresovana da, pre svega, projekti iz oblasti rodne ravnopravnosti uđu u program finansiranja iz IPA fondova za sledeću godinu.

Mihajlović je Devenporta informisala o procesu reformisanja srpskih železnica, izgradnji Žeželjevog mosta, ali i projektu izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track