Obama došao kod Mandele, ali ne može u posetu
Foto: Reuters

Južna Afrika

Obama došao kod Mandele, ali ne može u posetu

Planeta -
Obama je Mandelu nazvao "herojem" i dodao da je spremnost bivšeg predsednika Južne Afrike da rizikuje život da bi se izborio za jednaka prava svih, inspirisala i njegov politički aktivizam

PRETORIJA - Predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel stigli su danas u Pretoriju, ali neće moći da u bolnici posete bivšeg predsednika Južne Afrike Nelsona Mandelu, zbog kritičnog stanja u kojem se on nalazi.

"Predsednik i prva dama će privatno posetiti članove Mandeline porodice kako bi im u ovom teškom trenutku preneli svoje želje i molitve", rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik.

On je dodao da Mišel i Barak Obama Mandelu neće posetiti u bolnici, da ga ne bi uznemiravali i zato što je to želja porodice, bivšeg južnoafričkog predsednika. Tokom svoje prve posete Južnoj Africi Obama će se sastati sa predsednikom te zemlje Džejkobom Zumom u zgradama Union Buildings, sedištu vlade u Pretoriji, gde je Mandela 1994. godine inaugurisan za predsednika.

Obama je Mandelu nazvao "herojem" i dodao da je spremnost bivšeg predsednika Južne Afrike da rizikuje život da bi se izborio za jednaka prava svih, inspirisala i njegov politički aktivizam. "Najvažnija poruka koju želimo da prenesemo, ako ne Mandeli direktno, onda njegovoj porodici, je duboka zahvalnost za ono što je činio svih ovih godina kao i to da se američki narod moli i da je u mislima sa njim i njegovom porodicom", rekao je Obama u avionu za Pretoriju. Sadašnji američki predsednik sastao se se Mandelom 2005. godine kada je bio senator.

Mandela, koji ima 94 godine, je zbog pluće infekcije pre tri nedelje smešten u bolnicu u Pretoriji, a njegovo stanje je u poslednjih nekoliko dana kritično. Mandela je kao vođa pokreta protiv aparthejda proveo 27 godina u zatvoru u vreme rasističke vlasti belaca. Iz zatvora je izašao 1990, a 1994. postao je prvi crnac predsednik Južne Afrike. Za svoja zalaganja dobio je više od 250 priznanja, među kojima i Nobelovu nagradu za mir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja