Prikaži najnovije vesti
Nik Jaris, Foto: Youtube/Printscreen
Čekajući smrtnu kaznu

22 GODINE PROVEO NEVIN U ZATVORU: Na neki čudan način, to mu je spaslo život!

Planeta 56

Nik Jaris je 22 godine čekao na izvršenje smrtne kazne i to za zločin koji nikada nije počinio.

Najzad, 2014. godine je proglašen nevinim jer je DNK analiza pokazala da nije kriv za silovanje i ubistvo.

">November 27, 2016

"Zaista mislim da su mi te 22. godine spasle život, to je bila moja najveća životna avantura, ali sam preživeo", rekao je Jaris. Skoro celu kaznu izdržao je u samici, a nekad su ga toliko tukli da mu se čak mrežnjača oštetila.

To ga nije obeshrabrilo, u zatvoru je učio o pravu i čitao tri knjige dnevno. 22 godine je živeo u ubeđenju da će biti pogubljen.

Foto: Youtube/Printscreen Foto: Youtube/Printscreen

Odrastao je u Filadelfiji sa roditeljima i petoro braće i sestara, međutim, prilično mirno detinjstvo prekinuto je u njegovoj 7. godini kada ga je napao jedan tinejdžer. On ga je toliko jako udario po glavi da mu je mozak oštećen, a takođe ga je i silovao, međutim, Nik to tad nije rekao svojim roditeljima.

Ipak, to je uticalo na njegovo odrastanje i kasnije se odao piću i drogama. Kada je imao 20. godina uhapšen je zbog navodnog kidnapovanja i ubistva policajca, ali je oslobođen. Međutim, dok je još bio u pritvoru razmišljao je kako da se što pre nađe na slobodi pa je rekao policiji da zna ko je ubio izvesnu Lindu Mej Kreg, o kojoj je čitao u novinama.

Foto: Youtube/Printscreen Foto: Youtube/Printscreen

Izjavio je da je ubica čovek sa kojim je na kratko živeo i kako je mislio da je taj muškarac umro, hteo je njemu da smesti ubistvo i da se zahvaljujući toj informaciji nađe na slobodi. Međutim, ispostavilo se da je taj čovek i dalje živ i njegova priča je pala u vodu, a policija je Nika optužila za ovaj zločin.1988. godine bio je prvi zatvorenik na smrtnoj kazni koji je tražio DNK analizu. U  međuvremenu, u zatvoru je zaražen hepatitisom i bio je jako u lošem stanju toliko da je tražio da ga pogube iako je znao da je nevin. Tek 2003. godine je utvrđeno da su na jakni Linde Mej i u njenim kolima pronađeni tragovi 2 muškarca. Ubica nikad nije pronađen, a Nik je izašao na slobodu i dobio malu kompenzaciju.

Foto: Youtube/Printscreen Foto: Youtube/Printscreen

Ono što je najzanimljivije jeste da su mnogi njegovi rođaci, braća i sestre umrli, od droge, nasilja ili u saobraćajnim nesrećama. Iako je bio u zatvoru 22. godine, on je osim svoje majke, jedini živ član porodice Jaris.

"Da nisam bio u zatvoru, moj život ne bi bio dobar kao danas. Ne gledam na to kao na nešto negativno", rekao je Jaris koji je u međuvremenu postao i otac i živi u Somersetu u Britaniji. Zalaže se za ukidanje smrtne kazne i predaje po mnogim školama o svojim iskustvima.

PROVEO 43 GODINE U SAMICI: Amerikanac pušten iz zatvora na svoj 69. rođendan

(VIDEO) NIKAD NIJE KASNO ZA PRAVDU: Proveo 34 godine nevin u zatvoru, pa dobio milione za utehu

NAJSTRAŠNIJA NEPRAVDA SVIH VREMENA: Užasna ispovest čoveka koji je nevin robijao 39 godina!

(BBC)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir