ŠREDER EVROPI: Pogrešili smo sa sankcijama protiv Rusije, ona nam je potrebna
Foto: AP

Kritika

ŠREDER EVROPI: Pogrešili smo sa sankcijama protiv Rusije, ona nam je potrebna

Planeta -

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder kritikovao je nemačku vladu i evropsku politiku ističući da su sankcije protiv Rusije pogrešne.

On je, na jučerašnjem tradicionalnom skupu Nemačke privrede u Salcburgu, poručio da "kada jedan premijer želi da održi sankcije ne sme biti kukavica, već mora stati pred narod i dati objašnjenja".

Šreder se izjasnio za politiku ukidanja sankcija protiv Rusije i nastavak pristupnih pregovora sa Turskom.

"Evropi su potrebni Turska i Rusija pre svega bezbednosno-politički", podvukao je on i dodao da je to razlika između EU i SAD, kojoj je Rusija samo jedan faktor na globalnoj pozornici.

Šreder je kao ogromnu grešku i odsustvo senzibilnosti ocenio to što je Nemačka, u godini sećanja na nemački napad na Sovjetski Savez, preuzela komandu nad NATO snagama na ruskoj granici. On smatra da je tim pokrenuta spirala, koja bi mogla negativno uticati na politiku prema istoku koju su vodili nekadašnji kancelari Helmut Šmit i Vili Brant.U

koliko Evropa ne želi da zaostane za SAD i Kinom mora još više raditi na integraciji, jer samo kao zajednica ima šansu da opstane u globalnom takmičenju, uveren je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track