PUTIN JASNO I GLASNO UPOZORIO SVE: Rusofobija u nekim zemljama prešla svaku meru!
Foto: Fonet, Foto: Fonet

RUSKI PREDSEDNIK PORUČIO

PUTIN JASNO I GLASNO UPOZORIO SVE: Rusofobija u nekim zemljama prešla svaku meru!

Planeta -

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin upozorio je danas da pokušaji da se Rusija obuzda neće uspeti, ne uperivši prstom ni na jednu konkretnu zemlju, ali je naglasio da su postojali pokušaji da se povrede legitimni ruski interesi.

Ruski odnosi sa Zapadom na najnižem su nivoa od perioda Hladnog rata zbog krize u Ukrajini, a SAD i Evropska unija su uveli sankcije Moskvi zbog aneksa Krima 2014. godine, kao i zbog podržavanja proruske pobune na istoku Ukrajine.

Obrativši se na sastanku sa glavnim urednicima inostranih novinskih agencija, koji prisustvuju Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je naglasio da ekonomske sankcije protiv Rusije nisu imale efekta, dodavši da predviđa da će se trenutni razdori u odnosima smiriti, jer su "kontraproduktivni i štetni".

Pedsednik Ruske Federacije je rekao da je rusofobija na Zapadu kontraproduktivna i da neće trajati dugo, jer šteti obema stranama, dodavši, međutim, da Rusija mora da odgovori na nagomilavanje oružja drugih zemalja.

Prvi čovek Kremlja rekao je da navodni anti-ruski sentiment na Zapadu "neće trajati predugo, niti zauvek, s tim što mora doći do razumevanja, te da je to kontraproduktivno i šteti svima".

Rusofobija na Zapadu je povezana sa pojavom multipolarnog sveta, što nije po volji mnogim monopolistima, izjavio Putin.

"Želeo bih da kažem par reči o uzrocima onoga što se događa. Oni su prilično očigledni. U nekim zemljama rusofobija je prešla svaku meru. Razlog rusofobije leži u uspostavljanju multipolarnog sveta, što nije po volji monopolistima", rekao je Putin.

On je dodao da ga nije briga ko će biti sledeći kancelar Nemačke, jer Rusija je, kaže, spremna da radi sa svakim ko je otvoren za saradnju.

"Zapravo, radićemo sa svakim pod uslovom da su otvoreni za značajnu saradnju, kao što smo i mi", rekao je Putin novinarima.

Putin očekuje da će na vlast u Nemačkoj, nakon septembarskih izbora, doći snage koje cene odnose sa Rusijom.

"Nadam se da će ljudi koji umeju da cene odnose sa Rusijom predvoditi Nemačku.", naglasio je Putin na sastanku sa direktorima svetskih novinskih agencija.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track