DANAS BI SLAVIO DIVAN DAN: Misteriju Staljinovog rođendana još niko nije razotkrio
Foto: Profimedia

ENIGMA

DANAS BI SLAVIO DIVAN DAN: Misteriju Staljinovog rođendana još niko nije razotkrio

Planeta -

Zna se da je Josif Visarionovič umro 5. marta 1953, ali datum rođenja
najpopularnijeg Rusa (ispred aktuelnog predsednika Vladimira Putina i pisca Aleksandra Puškina), koji mnogi obeležavaju danas, skoro 100 godina izaziva sporenja.

U starim sovjetskim i novim ruskim enciklopedijama, baš kao i u popularnoj Vikipediji, postoje dve opcije: tvorac gulaga ugledao je svetlo dana 6. decembra (ili 18. prema novom kalendaru) 1878, odnosno 9. decembra (21. prema novom kalendaru) 1879. godine.

Razlika nije mala: cela godina i tri dana!

foto: Profimedia

Istoričari iz Kremlja godinama su pokušavali da reše ovu misteriju. Prva zvanična biografija neprikosnovenog lidera Sovjetskog saveza objavljena je 1920. i u njoj piše, crno na belo, da je Staljin (Džugašvili) Josif Visarionovič, sin obućara Visariona Džugašvilija i pralje Ekatarine Gavrilovne Geladze (osetska porodica u Gruziji), rođen u malom mestu Didi Lilo blizu Gore kao Soslan Džugajev 1879. Zvanična dokumenta vođe SSSR su, nakon štampanja proširenog izdanja enciklopedije ”Granat”, u skladu sa tim izmenjena.

foto: Profimedia

Do tada je važilo da je drug Koba, što je bio Staljinov revolucionarni nadimak (obožavao je gruzijskog brđanina sa tim imenom koji se borio za slobodu Gruzije), rođen 1878. Ili 1880.

Profesor Sergej Devjatov, doktor istorijskih nauka, tvrdi da se treba osloniti na crkvenu knjigu u Gori u kojoj nedvosmisleno stoji da je rođen 1878, šestog decembra (po novom kalendaru 18. decembra).

"Nemam nikakve sumnje u njenu pouzdanost, jer su crkvene knjige tada bile glavni dokument", kaže Devjatov. U njoj stoji i da je malom Džugašviliju u junu 1894. dodeljena diploma o završetku ”celovitog kursa Duhovne škole u Gori”.

foto: Profimedia

Ali, u policijskim materijalima iz tog doba, koji su pronađeni u arhivi Centralnog komiteta komunističke partije, pišu čak tri različita datuma!

U dokumentima žandarmerije u Bakuu, danas glavnom gradu Azerbejdžana, datum rođenja velikog vođe obeležen je sa 1880. godinom. Oni koji su ga hapsili u drugim mestima upisali su 1879. ili 1881. godinu! Guvernerstvo Žandarmerije u Sankt Peterburgu se nije dvoumilo: zapisan je 6. decembar 1878.

Čemu onda 1879 godina?

foto: Profimedia

Bez Staljinovog odobrenja enciklopedija nije mogla da se štampa. Uostalom pronađen je papir u fondu Centralnog partijskog arhiva na kojem se, uz njegov potpis, potvrđuje da je naslednik Lenjina lično ispitao i korigovao sopstvenu biografiju. I lično je naredimo da se kasnije izmene sva njegova dokumenta. Na pitanje zašto je to učinio možemo čuti različite odgovore.

Generalni sekretar, jedna je od tvrdnji, nije mogao pompezno da proslavi 50-ti rođendan 1928. zbog borbe s opozicijom, ali je to mogao da učini 1929. u uslovima poboljšane borbe protiv "pravih devijacija". Međutim, to ne pije vodu jer je enciklopedija štampana ranije, a ”veliki vođa svih vremena i naroda”, bez obzira što je ”sve znao i sve mogao”, nije posedovao sposobnosti baba Vange.

foto: Profimedia

Lenjinovo pismo Staljinu maja 1922. otkriva da čak ni u pet godina, koliko su boljševici bili na vlasti, komunistički lideri nisu bili sigurni kad je drug Koba rođen. On je presekao dilemu, podmladivši sebe godinu dana.

Misterija zašto je Staljin redigovao datum i godinu rođenja nije rešena do danas. Možda u ovom grmu leži zec:

Znajući datum rođenja neke osobe, astrolozi mogu da naprave prognozu njenog života, da izračunaju u kojim danima je ta osoba ranjiva u smislu bolesti, nesreća itd. Sa takvim predviđanjem, smatrao je Staljin, neprijatelji su mogli da biraju pravo vreme za udar na njega. On se toga oduvek plašio.

Međutim, ova pomalo egzotična verzija nije podržana od strane istoričara. Kurir.rs/B.M.

Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: NANA - PONOVO MESTO KRIMINALNIH OBRAČUNA! Mlađi muškarac ubijen, drugi teško ranjen!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track