BRITANSKI NAUČNICI ŠOKIRALI SVET: Preti nam apokalipsa, ali ne ona na koju mislite!
Foto: Reuters

Oni to ozbiljno

BRITANSKI NAUČNICI ŠOKIRALI SVET: Preti nam apokalipsa, ali ne ona na koju mislite!

Planeta -
NIje reč o novom svetskom ratu, otrovanim vodama, radijaciji ili udaru asteroida, nego o stravičnoj epidemiji.

Ugledni naučni časopis Britanski medicinski žurnal (British Medical JournalI objavio je u božićnom izdanju naučni članak pod nazivom "Zombi infekcija: epidemiologija, lečenje i sprečavanje zaraze" u kom poziva vlade svih država da priznaju postojanje opasnosti od zombi apokalipse, jer bi u krajnjem slučaju mogle da se suoče s ozbiljnim ratom živih i neživih bića.

Crno na belo: Članak na portalu Britanskog medicinskog žurnala (Foto: Printscreen British Medical Journal)
Crno na belo: Članak na portalu Britanskog medicinskog žurnala (Foto: Printscreen British Medical Journal)

U tekstu se pravi razlika između zmbija koji su reanimirani ljudski leševi i zombija koji su inficirani dok su živi.

"Uspon različitih zombi patogena trebalo bi da bude poziv na buđenje međunarodnoj zajednici, znak da treba dodatno finansirati saradnju među naučnicima i državnim funkcionerima kako bi se nosili sa sveprisutnom pretnjom apokaliptične bolesti", navodi se u objavljenom istraživanju.

Iako ovaj članak na prvi pogled deluje neozbiljno i asocira na silne američke filmove i serije o zombi apokalipsama, činjenica da je objavljen u uglednom naučnom časopisu govori da nije reč o još jednoj sumanutoj teoriji i pokreće pitanje da li nas elita priprema na nešto strašno, na laboratorijski virus koji bi mogao da pobije milione na planeti?

Primera radi, jedan od najboljih ljudi na svetu, osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts, nedavno je upozorio da svet mora da nauči lekcije iz epidemije ebole i da se pripremi se za buduće pandemije pomoću strategije i praktičnih vežbi kao što se inače priprema za rat, jer "može da se pojavi patogeni virus mnogo opasniji od ebole može se pojaviti, neki oblik SARS-a ili neki tip virusa koji još nismo videli".

Takve tvrdnje možda zvuče smešno, ali činjenica da se naučnici ozbiljno bave problematikom zombija bacaju sasvim drugo svetlo na njih.

(British Medical Journal/Dnevno.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja