RUSKA VOJSKA NASTAVLJA DA NAPREDUJE U OBLASTI HARKOVA: Zauzeto selo Starica, veliki gubici Ukrajinaca
Foto: Prntscrn Tvitter

RUSKA VOJSKA NASTAVLJA DA NAPREDUJE U OBLASTI HARKOVA: Zauzeto selo Starica, veliki gubici Ukrajinaca

Planeta -

Ruska vojska nastavlja da napreduje u oblastiHarkova, a ukrajinska vojska je u tom delu fronta u protekla 24 sata izgubila oko 150 vojnika, tenk, dva oklopna vozila, borbeno vozilo "grad", artiljerijski sistem "krab" i "Bogdana", samohodnu haubicu "gvozdika" i jedno skladište municije,

Ruska vojska je oslobodila selo Starica u Harkovksoj oblasti i nastavlja da napreduje u dubinu neprijateljske odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tri sela – Izbitskoje, Starica i Bugrovatka – čine važnu liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Ako ruske trupe uspeju da ih oslobode, to će izolovati Volčansk, a ukrajinskim jedinicama u gradu će dani biti odbrojani.

Pored toga, ruska vojska je porazila ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske kod sela Veterinarnoje i Miropolje u Harkovskoj oblasti kao i kod Loknje u Sumskoj oblasti, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Borci su u protekla 24 časa odbili četiri kontranapada ukrajinske vojske kod mesta Lipci, Tihij i Volčansk, poručuju iz Ministarstva.

Ukrajinska vojska je u ovom delu fronta izgubila oko 150 vojnika, tenk, dva borbena oklopna vozila i dva automobila, borbeno vozilo "grad", artiljerijski sistem poljske proizvodnje "krab" i ukrajinske "Bogdana", kao i samohodnu haubicu "gvozdika", ali i jedno skladište municije, navodi se u saopštenju.

Povlačenje i iz Volčanska

Ukrajinske formacije su potučene u Volčansku i u Harkovskoj oblasti, čiji značajan deo već kontrolišu ruske trupe. O tome svedoče i sami ukrajinski izvori.

Tako je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine objavila snimke vojnih operacija u Volčansku. Na snimku se vide vojnici iz jedinice specijalnih snaga Timur. U početku se voze po gradu veoma raspoloženi. Vojnici su dobro opremljeni, jasno je da je reč o jednoj od elitnih jedinica ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Rusi, ruski tenk, Avdejevka
foto: Printscreen Youtube

Međutim, tada se pojavljuju snimci povlačenja jedinice specijalnih snaga Glavne obaveštajne uprave Ukrajine. Na snimku se vidi kako specijalci pokušavaju da evakuišu ranjenog kolegu. Vojnik je, očigledno, ranjen u nogu i ne može da se kreće samostalno.

Pokušavajući da prikriju evakuaciju ranjenih, borci specijalnih snaga GUR i dalje pokušavaju da otvore vatru na ruske trupe koje napreduju. Vidi se da ruska vojska goni ukrajinske specijalce koji se povlače.

Situacija u Volčansku postala je izuzetno teška za ukrajinske jedinice. Snage za odbranu grada očigledno nisu dovoljne ako morate koristiti vojne obaveštajne specijalne jedinice kao običnu pešadiju.

Ali malo je verovatno da će učešće elitnih GUR jedinica u odbrani Volčanska na bilo koji način pomoći ukrajinskim snagama. Nema sumnje da će Volčansk u bliskoj budućnosti zauzeti napredujuća ruska armija.

Kurir.rs/RIA Novosti/TV Front/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track