SUDBINA HARKOVA ZAVISI SAMO OD JEDNOG FAKTORA: Rusi koriste sve suroviji arsenal oružja, Ukrajina sve nade polaže u Vašington
Foto: Shutterstock, Handout / AFP / Profimedia, EPA Sergey Kozlov, AP Efrem Lukatsky, Printscreen

SUDBINA HARKOVA ZAVISI SAMO OD JEDNOG FAKTORA: Rusi koriste sve suroviji arsenal oružja, Ukrajina sve nade polaže u Vašington

Planeta -

Još od odbijanja prvog velikog ruskog napada na Harkov u prvim mesecima 2022. godine, ovaj grad je bio simbol priče o uspehu u iscrpljujućem ratu Ukrajine sa Rusijom.

Dve godine kasnije, Harkov se ponovo suočava sa egzistencijalnom pretnjom. Usred velike ruske ofanzive na ovaj grad, gradonačelnik Igor Terehov pokušava da spase nevine živote i zadrži svetla upaljena za više od milion stanovnika. I još jednom, opstanak njegovog grada zavisi od američke pomoći.

Jedna važna promena u odnosu na početne ruske napade, kaže Terehov za Vašington post, jeste da Rusi sada koriste raznovrsniji i suroviji arsenal oružja, delom zahvaljujući novim zalihama iz Irana, Severne Koreje i Kine. Vazdušne bombe, često su usmerene na stambena naselja, Rusi su preko dana „dželat“, a noću se okreću raketama i dronovima Šahed.

„Namerno uništavaju stambene četvrti. Njihov cilj je da terorišu ljude, da ih nateraju da napuste Harkov, a zatim da ga oštete i unište. Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da ne dozvolimo Rusima da Harkov pretvore u drugi Alep“, ističe on.

Harkov
foto: Shutterstock

Terehov je mislio na drugi po veličini grad u Siriji, koji su ruske, sirijske i iranske snage tokom četiri godine uništile i grad je sada pretvoren u ruševine. Harkov je bio pod stalnim ruskim napadima više od dve godine, ali od decembra nasilje je eskaliralo.

U martu je Rusija pojačala napade na energetsku infrastrukturu Harkova. Grad sada pozajmljuje struju od drugih ukrajinskih regiona. Na pravoslavnu Vaskršnju nedelju, u ruskim napadima ubijena je jedna žena, a ranjeno 24.

Ruske snage su prošlog petka pokrenule novu ofanzivu na oblast Harkova, napredujući ka granici, koja se nalazi samo 40 kilometara od grada. Do sada su ukrajinske snage uspele da odbiju napade. Ali ako bi Putin uspeo da preuzme i okupira Harkov, meštani bi se suočili sa užasima kroz koje su prošli drugi okupirani ukrajinski gradovi, kao što je Buča. U Marijupolju, na primer, koji je i dalje pod okupacijom otkako od maja 2022. godine, Rusija je optužena za ratne zločine, što uključuje masovno mučenje, ubistva, silovanja i kidnapovanje hiljada ukrajinske dece.

Terehov je rekao da ne zna šta ruske snage planiraju. On je gradonačelnik, a ne vojni stručnjak. Ali insistira da, iako bi Putin mogao da uništi Harkov, niko neće odustati od odbrane grada.

Harkov, Ukrajina
foto: EPA Sergey Kozlov, Shutterstock

„Niko nikada neće odustati od Harkova“, rekao je Terehov, odlučan kao što je bio na početku rata.

Ipak, Ukrajini, a posebno Harkovu, očajnički je potrebno više oružja, posebno sistema protivvazdušne odbrane. Nacionalni lideri u Kijevu mole Bajdenovu administraciju za više američkih raketnih sistema Patriot. Ukrajina trenutno ima samo tri za celu zemlju. Ukrajinci su zahvalni Kongresu koji je prošlog meseca dodelio pomoć u milijardama dolara, ali je na bojnom polju bilo velikih troškova zbog višemesečnog odlaganja, rekao je Terehov, jer su ruske snage napredovale u istočnim regionima Ukrajine.

Gradonačelnik je rekao da će se Ukrajinci boriti dok ne dobiju nazad svu svoju zemlju unutar međunarodno priznatih granica, uključujući Krim. Kako ističe Vašington post, mnogima u Vašingtonu se to čini malo verovatnim, obzirom na to da su ukrajinske snage nadjačane i od sada u defanzivi.

„Koje su garancije da se Rusija neće vratiti za par meseci ili nekoliko godina? Za Ukrajinu, još jedan zamrznuti konflikt nije sredstvo za rešavanje bilo čega“, rekao je Terehov.

Ukoliko se vrati na funkciju, bivši američki predsednik Donald Tramp otkriće da je njegov plan za rešavanje sukoba pritisak na Ukrajinu da ustupi teritoriju, što nije moguće, ističe Terehov. Previše ukrajinskih muškaraca, žena i dece je umrlo da bi se sada predali. A Putina ne zanima nikakav mir koji bi Ukrajini omogućio da ostane slobodna i nezavisna zemlja.

„Nismo mi započeli rat. Svi naši ljudi žele mir. Ali, postavlja se pitanje po kojoj ceni? Potreban nam je pošten mir“, rekao je on.

Kurir.rs/Vašington post/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:04

RUSIJA PRVI PUT IZVODI OVAKVE VEŽBE, SITUACIJA JE OZBILJNA! Dr Boljević: Spremni su na sve, posledice mogu biti KATASTROFALNE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track