EKOTERORISTI PRETE: Otrovaćemo mleko za bebe ako ne izbacite pesticide iz upotrebe!
Foto: Shutterstock

Novi Zeland u čudu

EKOTERORISTI PRETE: Otrovaćemo mleko za bebe ako ne izbacite pesticide iz upotrebe!

Planeta -
Anonimna osoba kaže da će otrovati mleko kompanije "Frontera", najvećeg svetskog izvoznika mlečnih proizvoda

VELINGTON - Anonimni ucenjivač je na Novom Zelandu zapretio da će otrovati mleko u prahu za bebe, u znak protesta protiv toga što ta zemlja koristi otrove za ubijanje glodara i da će proizvođaču mlečnih proizvoda "Fronteri" poslati pakovanja mleka u prahu sa pesticidom, saopštila je danas novozelandska policija.

Premijer Novog Zelanda Džon Ki je izjavio da je najverovatnije reč o praznim pretnjama i poručio roditeljima da je mleko za bebe bezbedno za upotrebu, prenela je agencija AP.

"Frontera", najveći svetski izvoznik mlečnih proizvoda i najveća novozelandska kompanija, kao i udruženje poljoporivrednika Udruženi farmeri su još u novembru primili preteća pisma, saopštila je policija. U saopštenju se navodi da je zajedno sa pismima poslati i mali paketići sa mlekom u prahu, za koje je analizama potvrđeno da sadrži koncentrisani oblik poljoprivrednog pesticida 1080, koji novozelandske vlasti koriste za kontrolisanje populacije štetočina poput pacova i oposuma.

Ucenjivač je u pismima zapretio da će tim otrovom zagaditi mleko u prahu za bebe ukoliko ga Novi Zeland ne prestane da koristi do kraja marta, izjavio je zamenik komesara novozelandske policije Majk Klement. On je dodao da policija od novembra bezuspešno pokušava da otkrije identitet pošiljaoca pretećeg pisma.

Novozelandsko Ministarstvo za primarne industrije je saopštilo da je do sada testiralo više od 40.000 proizvoda, od kojih nijedan nije bio kontaminiran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track