EU REKLA NE: Grčka traži treći paket pomoći od 30 mld evra, evrozona odbija
Foto: Rojters

Novi momenti

EU REKLA NE: Grčka traži treći paket pomoći od 30 mld evra, evrozona odbija

Planeta -
Grčka je zatražila novi, treći paket pomoći vredan skoro 30 milijardi evra, javlja britanski list "Fajnenšel tajms

LONDON - FT piše da se, na osnovu uvida u kopiju pisma koje je grčki premijer Aleksis Cipras danas poslao Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM) i šefu evrogrupe Jerunu Dajselblumu, može zaključiti da je zvanična Atina zatražila kredit u visini od 29,1 milijardu evra za pokrivanje dugova koji dospevaju na naplatu do 2017. godine, prenosi britanski list.

Cipras je, kako ocenjuje FT, još jednom izmenio uslove u debati o tekućoj krizi, budući da je, samo nekoliko sati uoči isteka aktuelnog međunarodnog paketa pomoći, zatražio treći paket iz spasilačkog fonda evrozone "teškog" 500 milijardi evra.

Zvanična Atina je potvrdila da je danas zatražila dvogodišnje produženje programa međunarodne pomoći i korišćenje sredstava iz ESM-a, zahvaljujući kojima bi, kako je saopšteno iz grčke vlade, u potpunosti pokrila svoje finansijske potrebe, uz istovremenu restrukturu duga

Rojters:Nema šanse da evrogrupa odobri isplatu pomoći

BRISEL - Nema šanse da ministri finansija evrozone odobre isplatu finansijskih sredstava Grčkoj kako bi zemlja noćas do ponoći platila dug Međunarodnom monetarnom fondu i izbegla bankrot, izjavio je danas jedan neimenovani evropski zvaničnik Rojtersu.

Upitan da li će ministri finansija evrozone na vanrednoj telefonskoj konferenciji, koja se održava večeras u 19 časova, dati "zeleno svetlo" za isplatu dalje pomoći Atini, neimenovani zvaničnik je rekao: "Nema šanse". I drugi izvor upoznat sa situacijom tvrdi da ne postoji šansa za hitnu isplatu sredstava Grčkoj, dodaje britanska agencija.

Zvanična Atina je ranije danas zatražila dvogodišnje produženje programa međunarodne pomoći i korišćenje sredstava iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), zahvaljujući kojima bi, kako je saopšteno iz grčke vlade, u potpunosti pokrila svoje finansijske potrebe, uz istovremenu restrukturu duga.

Šef evrogrupe Jerun Dajselblum objavio je danas na svom zvaničnom nalogu na Tviteru da će večeras u 19 časova biti održana vanredna telefonska konferencija evrogrupe "radi razmatranja zvaničnog predloga grčke vlade primljenog ovog popodneva".

Ministri finasija EU sutra nastavljaju razgovor o Grčkoj

ATINA - Ministri finasija evrozone najavili su posle telefonske konferencija, da će sutra ujutro nastaviti razgovor o novom zahtevu Grčke da rok otplate duga bude produžen za još dve godine, saopštili su zvaničnici grčke vlade, a prenosi AP. Grčki zvaničnici koji nisu želeli da budu imenovani, kako prenosi AP, samo su kratko rekli da evropskim finansijskim ministrima treba vremena da prouče predlog Grčke .

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Samo nekoliko sati pre isteka roka za vraćanje duga od 1,6 milijardi evra, Grčka je zatražila produženje roka za otplatu duga i to za dve godine. Zbog toga je večeras održana telefonska konferencija evropskih finansijskih ministra koji treba da odgovore na taj predlog. Sastanak biće nastavlje sutra ujutro

Obama:Grčka kriza je velika briga za Evropu, ali ne i za SAD

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je aktuelna kriza u Grčkoj velika briga za Evropu, ali da ne bi trebalo da izazove preterane reakcije u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da američki zvaničnici već prate situaciju.

"Laički rečeno, ovo nije nešto za šta verujemo da će imati velike posledice po američki finansijski sistem", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, prenosi agencija Rojters.

"Očigledno je, međutim, da je ova situacija izuzetno bolna za grčki narod i da može imati značajne posledice po stope privrednog rasta u Evropi", poručio je on.

Grčka i njeni kreditori u ovom trenutku razmatraju najnoviji predlog Atine kojim je zatraženo dvogodišnje produženje aktuelnog programa pomoći, samo nekoliko sati uoči isteka roka paketa međunarodne pomoći nakon čega će zvanična Atina ostati bez pristupa milijardama evra.

Grčkoj, takođe, u ponoć ističe rok za vraćanje 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu, a prema današnjim najavama grčkih zvaničnika, taj dug neće biti vraćen.

Akcije u velikom padu, svi pogledi uprti u Grčku

Akcije na vodećim evropskim berzama danas su registrovale značajne gubitke, jer su "isparile" nade da će u poslednjem trenutku biti postignut dogovor o rešavanju grčke dužničke krize. Pariski indeks CAC 40 pao je 1,63 odsto na 4.790,20 poena, frankfurtski DAX 30 za 1,25 odsto na 10.944,97 poena, a londonski FTSE 100 za 1,50 odsto na 6.520,98 poena, prenosi agencija Frans pres.

Grčki zvaničnici su danas poručili da neće platiti 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fond (MMF), zbog čega će, kako ocenjuje Frans pres, Grčka postati prva država koja je bankrotirala po osnovu duga MMF-u nakon bankrota Zimbabvea iz 2001. godine.

Na Njujorškoj berzi, evro je oslabio na 1,1147 dolara sa jučerašnjih 1,1247 dolara, a analitičari tvrde da negativan razvoj situacije u pogledu Grčke povećava pritisak na evro. Kada je reč o američkim berzama, deonice su registrovale izvestan oporavak, pa je industrijski indeks Dau DŽons porastao 0,20 odsto na 17.630,75 poena, širi S&P 500 za 0,26 odsto na 2.063,08 poena, a tehnološki Nasdak za 0,45 odsto na 4.981,02 poena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track