DONACIJA JAPANA: Daju 2 miliona dolara za Zapadni Balkan, najviše za Srbiju i Makedoniju
Foto: Profimedia

Pomoć migrantima

DONACIJA JAPANA: Daju 2 miliona dolara za Zapadni Balkan, najviše za Srbiju i Makedoniju

Planeta -
Vlada Japana pruža ovu pomoć Srbiji Makedoniji kao zemljama koje nisu članice EU i nisu obuhvaćene bezbednosnom mrežom EU, a nalaze se na ruti velikog broja izbeglica i migranata u tranzitu upravo ka zemljama EU

BEOGRAD - Kao odgovor na izbegličku i migrantsku krizu u Evropi, vlada Japana donela je danas odluku u pružanju hitne bespovratne pomoći od dva miliona dolara zemljama Zapadnog Balkana, od čega je veći deo namenjen Srbiji i Makedoniji.

Hitna bespovratna pomoć će biti sprovedena preko Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC), saopštila je Ambasada Japana u Beogradu.

Vlada Japana pruža ovu pomoć Srbiji Makedoniji kao zemljama koje nisu članice EU i nisu obuhvaćene bezbednosnom mrežom EU, a nalaze se na ruti velikog broja izbeglica i migranata u tranzitu upravo ka zemljama EU.

Ilustracija: AP
Ilustracija: AP

Ova hitna bespovratna pomoć ima za cilj poboljšanje uslova prihvata izbeglica i migranata, uslova upravljanja granicama, kao i raspodelu hrane i pružanja medicinskih usluga, navedeno je u saopštenju. Od toga je milion američkih dolara namenjen za poboljšanje uslova za prihvat izbeglica i migranata i pružanje psihološke podrške preko UNHCR-a, 0,5 miliona dolara kao podrška upravljanju granicama i registraciji izbeglica i migranata preko IOM i 0.5 miliona dolara za nabavku i raspodelu hrane i medicinske usluge preko IFRC.

Jedan deo sredstava će biti namenjen i Bosni i Hercegovini, u kojoj se nalazi regionalni centar UNHCR-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track