KANADA NE DA RATNOG ZLOČINCA: Spaljivao civile 1943, ali neće da ga izruče Rusiji
Foto: Printscreen Yt

Ne daju ga

KANADA NE DA RATNOG ZLOČINCA: Spaljivao civile 1943, ali neće da ga izruče Rusiji

Planeta -
Vladimir Katrjuk je bio u nacističkoj policiji koja je 1943. žive spalila sve meštane jednog sela, a da je to tačno potvrdio je i Centar Simon Vizental

SANKT PETERBURG - Kanada je odbila da Rusiji izruči Vladimira Katrjuka, koji je učestvovao u masakru civila u beloruskom selu Katinu 1943, saopštio je zamenik državnog tužioca Ruske Federacije.

Ruski Istražni komitet započelo je početkom maja krivični postupak protiv Katrjuka i optužilo ga za učestvovanje u genocidu. Dokumenta o tome da je Katrjuk učestvovao u strašnom zločinu Rusima su dali i lovci na naciste Centra Simon Vizental.

"Nažalost, Kanada, koja bi trebalo da omogući njegovo privođenje pred lice pravde, odbila je zahtev da ga izruči. Kanada je 2008. iz nepoznatih razloga odbacila sve optužbe protiv njega", izjavio je Aleksandar Zvijaginjcev.

Katrjuk se tokom Drugog svetskog rata dobrovoljno pridružio bataljonu nacističke policije, koja je 23. marta 1943. godine učestvovala u pogromu u beloruskom selu Katinu i pobila sve seljane do poslednjeg. Istraga je utvrdila da je Katrjuk je bio jedan od ljudi koji su izvlačili seljane iz njihovih kuća i dovozili ih u štalu na rubu sela, gde su ih zaključali i zapalili štalu. Oni koji su uspeli da pobegnu iz plamena, upucani su.

Belorusija je uspela da uhapsi i osudi dvojicu Katrjukovih kolega, Grigorija Vasijura i Vasilija Meleška. Njih je 1975. pogubio streljački stroj.

(Itar-Tass)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track