KRŠIO POLITIČKA PRAVILA EU: 7 razloga zašto je Varufakis postao politička legenda!
Foto: Reuters

Suprotstvaio se Nemačkoj

KRŠIO POLITIČKA PRAVILA EU: 7 razloga zašto je Varufakis postao politička legenda!

Planeta -
Osim toga što vrlo često nije nosio kravatu, bilo je dosta sukoba i napetih trenutaka tokom sastanaka na evropskom nivou

Bilo da ga volite ili ne, bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis ušao je u legendu, a sedam je razloga za to.

1. Način na koji komunicira: Janis Varufakis se putem bloga i Tviter naloga obraćao direktno narodu, obožavaocima i kritičarima, i to kada i kako to hoće i bez medijskog filtera.Neverbalna komunikacija je takođe važna. Ozloglašeni snimak na kojem Varufakis „pokazuje srednji prst Nemačkoj“, koji je podigao mnogo prašine u nemačkim medijima, možda je (a možda i nije) rezultat nemačkog satiričnog TV šou-programa.

Možda je često oštar u komunikaciji i možda je time odbio mnoge, ali je ostavio trag.

2. Izgled i stil: Niti je izgledao niti se oblačio kao tipičan ministar finansija, što mu je donelo nadimak Grčki ministar za fenomenalnost (Greek Minister of Awesome).

Optuživan je da živi raskošno. Intervju koji je dao francuskom magazinu Paris Match, praćen fotografijama njegovog prostranog stana, izazvao je mnogo kontroverzi jer istovremeno „obični" Grci grcaju pod teretom mera štednje i teške ekonomske situacije.

Neverovatnu pažnju privukao je i Varufakisov šal, vredan navodno 500 evra. Bivši ministar finansija Grčke zaustavio je lavinu komentara tvitom u kojem je objasnio da je reč o poklonu koji je od supruge dobio pre 12 godina.

3. Suprotstavio se Nemačkoj: Kao grčki ministar finansija Varufakis se suprotstavio Nemačkoj, vodećoj ekonomiji Evropske unije i grčkom najvećem poveriocu. Svi vole gubitnika, a još kada se namerači na dominantnu poziciju Nemačke, postao je još popularniji među protivnicima štednje širom Evropske unije.Varufakis je obožavaoce pronašao i među onima koji su ga uporedili sa nemačkim kolegom. Dok Grk srednjih godina uživa u vožnji motora i nosi kožne jakne, ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble je 72-godišnjak u kolicima.

4, Ima radno iskustvo "u pravom svetu“: Osim toga što se bavi pedagoškim radom, Janis Varufakis na spisku onih sa kojima je sarađivao ima "Valve", jednu od najvećih kompanija u oblasti video-igara. Varufakis je bio zadužen za istraživanje društvene ekonomije koja je spontano isplivala u video-igrama.

5. Prihvaćen je kao ikona pop kulture: Internet je preplavljen Fotošop kreacijama koje bivšeg ministra predstavljaju kao zvezdu holivudskih blokbastera ili kao heroja iz video-igara.

6. Kršio je politička pravila EU: Brojne konvencije je potpuno pregazio. Osim toga što vrlo često nije nosio kravatu, bilo je dosta sukoba i napetih trenutaka tokom sastanaka na evropskom nivou. Takođe, poverioce, to jest ljude i institucije sa kojima se grčka vlada nadala da će postići dogovor, nazvao je teroristima.

7. Način na koji je podneo ostavku: Bilo je teško predvideti uoči trijumfa grčkog „Ne“ 5. jula, da će Varufakis dati ostavku na mesto ministra. U stvari, najavljivao je da će se povući ukoliko pobedi „Da“.

(Euronews/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track