VIDEO KUMANOVO POD OPSADOM: Policajci tragaju za odbeglim teroristom, a on im se javlja preko TV!
Foto: AP

Prevario ih, pa im pobegao

VIDEO KUMANOVO POD OPSADOM: Policajci tragaju za odbeglim teroristom, a on im se javlja preko TV!

Planeta -
Pod blokadom je nekoliko ulica koje vode od policijske stanice do pošte i deo koji vodi prema autoputu

KUMANOVO - Jake policijske snage blokirale su rano jutros nekoliko kumanovskih ulica, a pretpostavlja se da je u pitanju potraga za teroristom koji je pobegao policiji dok je dovođen na teren da pokaže sakriveno oružje.

U gradu je primetno pojačano prisustvo policije, uglavnom u ulicama: 11 oktobar i Todor Velkov u kojima se nalaze mnoge državne i lokalne institucije.

Osumnjičenog je policija dovela na teren u blizini sela Brest da bi pokazao sakriveno oružje ukradeno tokom napada na policijsku karaulu Gošince, na severu Makedoniji u blizini granice u delu sa Kosovom i Metohijom. Posle hapšenja on je bio primoran da pokaže mesto na kome je sakriveno oružje iz Gošinca, odakle je uspeo da pobegne policiji.Policija je sinoć saopštila da intenzivno traga za beguncem.

Sulejman Osmani: Hteli smo stvoriti albansku državu unutar Makedonije

Sulejman Osmani, terorista koji se borio u Kumanovi, a potom je pobegao policiji, izjavio je za RTK da je cilj te grupe bio stvaranje albanske države unutar Makedonije po principu Republike Srpske u BiH.

On je negirao da je grupa imala materijalne ciljeve. Prema njegovim rečima, grupa je brojala više od dve hiljade boraca.Osmani je rekao da se nisu predali zbog toga što im je nestalo municije već zbog toga što je jedan od njegovih drugova razgovarao sa nekim telefonom i da mu je rečeno da su u naselju Heroja (Divo) i predstavnici OEBS-a.

"Mislili smo da će da nas preuzme OEBS a ne policija. Da smo znali ne bismo se predali već bismo se borili dok svi ne izginemo", rekao je Osmani.

http://www.youtube.com/watch?v=BxIXSEp_JoQ

"Veći broj uhapšenih lica sarađuju, odnosno daje iskaze u policiji nakon hapšenja u vezi sa ukradenim oružjem iz Gošinca. Tačno je da je jedno od uhapšenih lica uspelo da pobegne. Ispituju se sve okolnosti u vezi sa događajem", saopštila je policija. Policija nije obelodanila ime odbeglog, ali su se na internetu pojavili audio-snimci na kojima navodno govori odbegli Sulejman Osmani iz sela Brest.

Prema tom snimku, Osmani daje izjavu Džezairiju Šaćiriju, poznatijem kao komandant Hodža, na području Kosova. Lice predstavljeno kao Osmani prvo objašnjava kako je tučen u stanici i da nije imao drugog izbora nego da pokaže gđe je oružje, javila je televizija na albanskom jeziku "Alsat M".

Prema nezvaničnim saznanjima televizije, Osmani je bio u prvoj grupi koja se predala policiji u Kumanovu. U oružanom sukobu u subotu i nedelju, 9. i 10. maja, u jugoistočnom delu Kumanova, trećem po veličini makedonskom gradu, ubijeno je osam makedonskih policajaca, a 37 ranjeno. Policija je pronašla tela 14 naoružanih ljudi, dok se je 30 članova naoružane grupe predalo.

(EPK/Tanjug/Albeu)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track