LETE GLAVE POSLE MASAKRA U ŠKOLI: Pakistan šalje na gubilište 500 osuđenih terorista
Foto: Reuters

Bez milosti

LETE GLAVE POSLE MASAKRA U ŠKOLI: Pakistan šalje na gubilište 500 osuđenih terorista

Planeta -
Šest ekstremista je obešeno od petka dok u zemlji raste bes zbog masakra koji su 16. decembra izvršili talibani u gradu Pešavaru

ISLAMABAD - Pakistan planira da u narednim nedeljama pogubi 500 osuđenih terorista, saopštili su danas zvaničnici posle odluke vlade da ukinine moratorijum na smrtnu kaznu u slučajevima terorizma posle nedavnog masakra koji su talibani izvršili nad decom i profesorima Javne vojne škole u Pešavaru.

Šest ekstremista je obešeno od petka dok u zemlji raste bes zbog masakra koji su 16. decembra izvršili talibani u gradu Pešavaru, u kome je ubijeno 149 osoba, uključujući 133 dece, prenela je agencija AFP. Posle tog terorističkog napada, najsmrtonosnijeg u istoriji Pakistana, premijer Navaz Šarif okončao je šestogodišnji moratorijum na smrtnu kaznu u slučajevima terorizma.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je završilo slučajeve 500 osuđenika koji su iscrpeli sve žalbe, predsednik je odbio sve njihove peticije za pomilovanje i oni će biti pogubljeni u narednim nedeljama", rekao je za AFP visoki zvanični vlade koji je želeo da ostane anoniman. I drugi zvaničnik je potvrdio informaciju.

Od šest osoba koje su pogubljene do sada, pet je bilo umešano u pokušaj ubistva tadašnjeg vojnog lidera Perveza Mušarafa 2003. godine, dok je jedan učestvovao u napadu na glavni stab vojske 2009. godine.

Policija, vojska i paravojne formacije raspoređene su širom zemlje i na aerodromima, a u zatvorima je uvedena crvena uzbuna zbog pogubljenja i intenziviranja vojnih operacija protiv talibanskih ekstremista u severozapadnim plemenskim oblastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track