MLADEN BOSIĆ: Nudim sve, samo da Dodika skinemo s vlasti!
Foto: Printscreen Yt

Političke igre

MLADEN BOSIĆ: Nudim sve, samo da Dodika skinemo s vlasti!

Planeta -
Na pitanje odakle zna da Milorad Dodik neće dobiti većinu za formiranje Vlade Republike Srpske, šef SDS kaže da ne može da kaže jer je u pitanju - politička igra

BANJALUKA - Predsednik SDS Mladen Bosić tvrdi da predsednik SNSD Milorad Dodik nema potrebne 42 ruke u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da neće napraviti njenu vladu, piše Dnevni list.

Bosić je u opširnom intervjuu za BN TV rekao da SDS ne trči za foteljama u procesu formiranja vlasti i da ne potražuje nijedno mesto - zanima ih jedino MUP, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo finansija, odakle bi mogli da kontrolišu tokove novca i uđu u trag ranijim finansijskim transakcijama, kaže on.

"Naš cilj je da razvlastimo one koji su trenutno na vlasti, da dobijemo mesta preko kojih bismo se borili protiv korupcije i da pokrenemo točak promena”, rekao je Bosić i odbacio svaku mogućnost ulaska u koaliciju s SNSD. On je nekoliko puta naglasio da Dodik nema potrebnu većinu za formiranje Vlade Republike Srpske i da neki od tih na koje Dodik računa sigurno neće biti uz njega. Upitan da otkrije o kome se radi, Bosić je odbio navodeći da je u pitanju politička igra i da ne može da otkrije te informacije.

Zbog svega navedenog u javnosti se nagađa kako je Bosić ponudio predsedniku SP Petru Đokiću, Dodikovom koalicionom partneru (uz DNS) , premijersku fotelju i veliki broj ministarstava - da bi promenio koalicioni blok. Uz to, Bosić je u pregovorima i sa SDA, kojoj bi takođe dao značajan deo kolača u vlasti u Republici Srpskoj, a zauzvrat bi obezbedio parlamentarnu većinu i dobio ulaznicu za Veće ministara.

Međutim, i bez obzira na rasplet u Republici Srpskoj lider SDS veruje da će njegova stranka, odnosno Savez za promene, biti u vlasti na državnom nivou, a ne SNSD. Za njega ništa ne znači ni dogovor između Milorada Dodika i Dragana Čovića (HDZ BiH), koji tvrde da su osovina za formiranje vlasti. Bosić kaže da bez SDA nema nikakvog dogovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track