NAJOPASNIJI NA SVETU: U ovim gradovima lako možete postati žrtva terorista
Foto: Reuters

Za izbegavanje

NAJOPASNIJI NA SVETU: U ovim gradovima lako možete postati žrtva terorista

Planeta -
Prestonica Francuske našla se u vrhu najopasnijih evropskih gradova

LONDON - Bagdad, prestonica Iraka, i dalje je najopasniji grad na svetu, ali u vrhu liste najrizičnijih gradova kad je reč o bezbednosti sve više je i evropskih gradova.

Baghdad tops #terrorism risk ranking of 1300 cities http://t.co/ZyzM4ksvpK #Iraq #Nigeria #Egypt #Kenya #Pakistan pic.twitter.com/AIci6ve8v2

Posle terorističkog napada u redakiciji satiričnog lista Šarli ebdo u Parizu, prestonica Francuske našla se u vrhu najopasnijih gradova Evrope, pokazuje najnoviji indeks terorizma britanske kompanije Verisk Meplkroft. Ispred Pariza je severnoirski Belfast, a na listi najopasnijih evropskih gradova su i Lugansk i Donjec na istoku Ukrajine i ruski Grozni.

Opasnost od terorista u poslednjih godinu dana posebno je povećana u Belgiji, Kanadi i Australiji.

S rizikom od ekstremnog terorizma suočena su 64 grada na svetu, od kojih je većina na Bliskom istoku (27) i Aziji (19). Među 12 najugorženijih, osim iračkih gradova Bagdada, Mosula, Ramadija, Bakube, Kirkuka i Hile, su i Kabul, Nairobi, Abuja, Islamabad, Kairo, Tel Aviv.

Najnoviji izveštaj zasniva se na podacima o terorističkim napadima širom globusa od marta 2014. do marta ove godine kao i situaciji u proteklih pet godina.

(Verisk Maplecroft)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track