NE ŽELE DA BUDU GRAĐANI DRUGOG REDA: Samoubistvo vodeći uzrok smrti tinejdžerki
Foto: Profimedia

SZO šokirala svet

NE ŽELE DA BUDU GRAĐANI DRUGOG REDA: Samoubistvo vodeći uzrok smrti tinejdžerki

Planeta -
Najgore je u jugoistočnoj Aziji, Pakistanu i Bliskom istoku, a stručnjaci kažu da je razlog najverovatnije polna diskriminacija

ŽENEVA - Svetske zdravstvene organizacije (SZO) objavila je alarmantan podatak da je samoubistvo postalo vodeći uzrok smrti tinejdžerki i mladih devojaka širom sveta.

Devojke stare između 15 i 19 godina ne kose bolesti, nesreće na putu ili komplikacije u trudnoći, već same dižu ruku na sebe, navodi se u izveštaju SZO. Godinama su se komplikacije zbog trudnoće i porođaja smatrale glavnim uzrokom smrtnosti kod mladih devojaka, ali u poslednjih deset godina situacija se promenila, piše portal Klix.ba.

Istraživanje je obuhvatilo šest regija u svetu i u većini njih je samoubistvo vodeći uzrok smrtnosti kod tinejdžerki, sa izuzetkom Afrike, gde su vodeći uzrok smrtnosti tinejdžerki i dalje sida i komplikacije zbog trudnoće.

Kod mladića istog uzrasta vodeći svetski uzrok smrti su povrede u saobraćajnim nesrećama.

Stručnjaci navode da nismo do kraja upoznati sa tačnim podacima s obzirom na to da vlasti, da bi zaštitile interese porodice, samoubistvo ne navode kao uzrok smrti, što je posebno čest slučaj u zemljama u kojima vlada velika stigma u vezi sa samoubistvom.

Najkritičnija situacija je u jugoistočnoj Aziji, gde ruku na sebe diže tri puta više tinejdžerki nego što strada na bilo koji drugi način. Posle Azije, najveća stopa samoubistava zabeležena je u Pakistanu i na Bliskom istoku.

"Najverovatnije se radi o polnoj diskriminaciji. Svakodnevnica mlade žene u jugoistočnoj Aziji se dosta razlikuje od svakodnevnice mladića. To je period u kome su mlade devojke prisiljene da napuste školu i posvete se odgovornostima u kući, ostavljajući sve ambicije sa strane", objašnjava psihijatar Vikram Patel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track