(VIDEO) NI OKOM TREPNULI: Rojters lažirao intervju o padu MH17 na istoku Ukrajine i okrivio Ruse
Foto: Reuters, Printscreen

Propaganda

(VIDEO) NI OKOM TREPNULI: Rojters lažirao intervju o padu MH17 na istoku Ukrajine i okrivio Ruse

Planeta -
Stanovnik Luganska Pjotr Fedotov tvrdi da je novinar Rojtersa slagao da je on optužio proruske snage da su ispalile raketu na malezijski avion

MOSKVA - Stanovnik Luganska kog je Rojters citirao da je video kada je raketa zemlja-vazduh lansirana sa pobunjeničke teritorije oborila malezijski avion MH17 tvrdi da je to bio lažni intervju.

Pjotr Fedotov (58), stanovnikom sela Červoni Zovten u regonu Luganska, zaista je dao intervju kao svedok, ali je u kameru rekao da je raketa bila ispaljena sa teritorije koju drži ukrajinska armija. Kad je novinar isključio kameru, dao je oprečnu izjavu - da je bila lansirana iz pobunjeničke oblasti. Na pitanje zašto je prvo tvrdio suprotno, rekao je da se plašio pobunjenika. Tako je glasio Rojtersov izveštaj.

Međutim, Fedotov tvrdi da je Rojtersov dopisnik izmislio tu izjavu navodno datu van kamere.

"Kada smo razgovarali o 'boingu' pred kamerom, objasnio sam sve kako je bilo, a stvari koje sam navodno rekao kad je ona isključena, izmislio je novinar, jer mi nismo bez kamere nikad razgovarali o avionu", kaže Fedotov i dodaje da je novinar kontaktirao s njim posle intervjua, ali da mu nikad nije pokazao nacrt članka. Umesto toga, pitao je Fedotova da li je u nevolji zato što je razgovarao sa njim.

"Bio sam iznenađen, zašto bih bio u nevolji ako sam govorio istinu. Tada su mi prijatelji rekli da se u prilogu razlikuje ono što sam rekao pred kamerom i bez nje i tad sam razumeo pitanje", kazao je svedok. On je dodao da je to samo fantazija novinara ili možda ono što je radio za svoju ličnu korist, prenosi Raša tudej.

Rojters nije odgovorio na zahtev Raše tudej da prokometariše knotroverze oko tog intervjua.

Podsećamo, "boing" 777 "Malezije erlajnza" oboren je 17. jula prošle godine u istočnoj Ukrajini i tom prilikom poginulo je 298 putnika i članova posade. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odmah su optužili prourske snage i Rusiju za taj napad, što je Moskva demantovala.

http://www.youtube.com/watch?v=RhX7cbQO-DU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track