OVAJ SNIMAK JE VIDELO 2 MILIONA LJUDI: Palestinke prebile izraelskog vojnika

Žestoka tuča

OVAJ SNIMAK JE VIDELO 2 MILIONA LJUDI: Palestinke prebile izraelskog vojnika

Planeta -
Sukob je izbio u petak kada je vojnik hteo da uhapsi dečaka kome je ruka bila u gipsu

TEL AVIV - Video-snimak na kome se vidi kako se nekoliko Palestinki tuče s vojnikom, koji pokušava da uhapsi jednog dečaka, pogledan je više od dva miliona puta na Fejsbuku. Na snimku, koji baca svetlo na izraelsku vojnu politiku na okupiranim palestinskim teritorijama, maskirani vojnik drži dvanestogodišnjeg dečaka, kome je ruka u gipsu dok ga rođake tog mladog Palestinca, uključujući majku i sestru, vuku za uniformu i udaraju.

Dečakova petnaestogodišnja sestra grize vojnika za ruku, dok okupljeni Palestinci upozoravaju vičući: " On je mali dečak. Ruka mu je slomljena". Vojnik se bori najpre sa dečakom, a potom s grupom žena, koje su mu strgle masku s lica, oko jedan minut, pre nego što komandujući oficir stigne da mu pomogne. Vojnik tada pušta dečaka i ljutito baca šok-bombu na grupu ljudi dok odlazi.

Originalni video snimak, do koga je došao Asošijeted pres preko autora, lokalnog aktiviste i rođaka dečaka, Bilala Tamimija, prikazuje to isto. Tamimi je rekao da su Palestinci bacali kamenice na vojnike, ali da nije video da je dečak to radio.

Sukob je izbio u petak tokom nedeljnog protesta u selu Nebi Saleh na Zapadnoj obali, gde se izraelski vojnici i palestinski demonstranti često sukobljavaju. Stanovnici sela tvrde da im je obližnje jevrejsko naselje ograničilo pristup izvoru. Izraelska vojska je danas saopštila da je nered izbio tokom protesta i da je vojnik pokušao da pritvori dečaka, jer je bacao kamenice.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U saopštenju se dodaje da je dečak pušten kako bi se sprečila eskalacija nasilja. Snimak je izazvao osude na račun Izraela, jer isuviše oštro postupa u sukobu s palestinskim demonstrantima, posebno maloletnicima. U Izraelu je protumačeno da snimak prikazuje antagonizam s kojim se izraelski vojnici suočavaju od strane Palestinaca koji bacaju kamenice, što je povećalo zabrinutost za nihovu bezbednost. Izraelski mediji prenose kako dečak vrišti i počinje da plače dok ga vojnik pritiska na stenu i leže na njega.

Takođe, navode da je porodica Tamimi poznata po svojim aktivnostima i da je dečakova sestra viđena pre dve godine kada je mahala pesnicom pred vojnikom na jednom drugom video snimku koji je postao viralan. Ona je posle toga pozvana u Tursku, gde joj je po pisanju "Džeruzalem posta" odao priznanje tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track