Papa: Putine, obezbedi mir u Ukrajini
Foto: Ap

Ruski lider juče posetio Vatikan i pontifa

Papa: Putine, obezbedi mir u Ukrajini

Planeta -
U pedesetominutnom razgovoru iza zatvorenih vrata papa Putinu poručio da učini napore radi ostvarenja mira u Ukrajini. Putin zadovoljan

RIM - Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je juče Rim i sastao se s papom Franjom, poglavarom Rimokatoličke crkve.Papa Franja je u toku pedesetominutnog razgovora, iza zatvorenih vrata u papinoj privatnoj biblioteci, pozvao Putina da učini „značajan i iskren napor radi ostvarenja mira“ u Ukrajini, i poručio da sve strane moraju da budu predane sporazumu iz Minska, istakao je predstavnik Vatikana za medije Federiko Lombardi. Papa se posebno osvrnuo na rešavanje humanitarne situacije u Ukrajini.- Sve strane moraju osigurati pristup humanitarnim radnicima i doprineti primirju u regionu - naveo je on.Razgovori između Putina i verskog poglavara Rimokatoličke crkve uglavnom su bili posvećeni sukobima u Ukrajini i situaciji na Bliskom istoku, gde je Vatikan posebno zabrinut za sudbinu hrišćanske manjine. Papa je Putinu dao medaljon koji predstavlja „anđela mira, koji prevazilazi sve ratove i govori o solidarnosti među svim narodima“.

Vladimir Putin je nakon sastanka izjavio da je veoma zadovoljan razgovorima koje je vodio s poglavarom kao i s premijerom Italije Mateom Rencijem.PritisakIpak, ne žele svi da Putin i papa Franja postanu bilo kakvi saveznici. Upravo zbog toga su SAD rimskom pontifu poslale poruku da kritikuje lidera Rusije.Ozbiljna situacija- Vreme je da papa Franja bude grub s Rusijom i njenom aneksijom Krima. Trebalo bi da u razgovoru izrazi zabrinutost o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Zaista deluje kao da Rusija podržava pobunjenike na istoku te zemlje i da ima ruskih trupa u Ukrajini. Ovo je ozbiljna situacija - poručio je juče Kenet Haket, ambasador SAD u Vatikanu.Putin se sa papom Franjom sastao u okviru posete Italiji povodom predstavljanja Rusije na Svetskoj izložbi Ekspo 2015. Prema najavama, posle sastanka s papom trebalo je da se sastane i s bivšim italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem.

Putin o sebiNI U ČEMU NE GREŠIMPutin je pred polazak u Italiju izjavio da on nikada ne greši jer je Bog “stvorio njegov život tako da nema za čim da žali”. Na pitanje novinara da li misli da je u životu načinio neke pogrešne korake, te da li žali za nečim, odgovorio je:- Ne mogu da se setim ničeg takvog. Biće da je Bog usmerio moj život tako da nikad nemam ni za čim da žalim.

ŽESTOKO Kandidat za novog lidera SAD opleo po šefu Kremlja DŽEB BUŠ: PUTIN JE SILEDŽIJADžeb Buš, potencijalni republikanski kandidat za predsednika SAD i brat nekadašnjeg predsednika Amerike Džordža Buša, žestoko je juče opleo po ruskom lideru.- Putin je siledžija - izletelo je juče Bušu tokom posete Berlinu, gde je naveo da bi Vašington i NATO trebalo da razmisle o tome da pošalju hiljade dodatnih vojnika u Poljsku i baltičke države koje se graniče s Rusijom kako bi se ruski predsednik odvratio od njih.- Ne govorim o tome da budemo ratoborni, ali kažem da uvek moraju da postoje posledice za neke postupke. Taj siledžija će odstupiti samo kada se suoči sa jedinstvenom američko-evropskom zaštitom istočne Evrope - naveo je Buš.Sin i brat bivših predsednika SAD rekao je da postoje stvari koje Amerika može uraditi s obzirom na veličinu vojske kojom raspolaže.

Italijanski premijer o odnosima s MoskvomRENCI: MI SMO S RUSIMA NA ISTOJ STRANI BARIKADARusija i Italija stoje na istoj strani kada je reč o rešavanju svetskih problema - izjavio je juče italijanski premijer Mateo Renci na otvaranju Ruskog dana na Svetskoj izložbi Ekspo 2015. u Milanu, kojoj je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin.- Trenutna situacija u svetu nije jednostavna, ali stojimo rame uz rame sa Rusijom kada je reč o globalnim izazovima. Na istoj smo strani barikada - naveo je Renci na opšte iznenađenje svih, s obzirom na zategnute odnose Moskve i zapada u poslednjih godinu i po dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track