PREDSEDNIK TUNISA UPOZORAVA: I dalje nam prete teroristički napadi
Foto: Fonet AP

I DALJE OPASNO

PREDSEDNIK TUNISA UPOZORAVA: I dalje nam prete teroristički napadi

Planeta -
Predsednik Tunisa Beži Čaid Esebsi izjavio je danas da njegova zemlja "nije bezbedna od novih ekstremističkih napada", nakon što je nešto ranije proglasio vanredno stanje u državi

TUNIS - Esebsi je u obraćanju naciji rekao da će vanredno stanje trajati 30 dana i da je uvedeno kako bi se izbegao kolaps države, prenela je agencija AP.

Vanredno stanje se uvodi nakon napada islamskih militanata na turiste na plaži u letovalištu Sus, pre osam dana, kada je ubijeno 38 stranih turista, uglavnom Britanaca, objavila je tuniska agencija TAP.

Rojters navodi da vanredno stanje privremeno daje vladi više fleksibilnosti, a vojsci i policiji više ovlašćenja, dok istovremeno ograničava pravo na javna okupljanja, navodi Rojters.

U Tunisu je vanredno stanje poslednji put bilo na snazi 2011. godine, tokom pobune protiv autokratskog vladara Zine El-Abidine Ben Alija.

Tuniske vlasti su već pojačale bezbednost nakon napada u Susu izvedenog 26. juna, pa su u hotele i plaže obezbeđivali naoružani policajci. Za napad u Susu je odgovornost preuzela Islamska država.

Lukic:Srpski turisti dobro i obavšešteni o vanrednom stanju

TUNIS - Svi srpski turisti u Tunisu su dobro, obavešteni su o uvođenju vanrednog stanja u toj zemlji, u kontaktu su sa ambasadom Srbije i za njih su stalno otvorene telefonske linije ambasade, izjavio je večeras ambašador Srbije u Tunisu Nikola Lukić.

Rekavši da se predsednik Tunisa posredstvom televizije obraća naciji povodom uvođenja vanrednog stanja, osam dana nakon terorističkog napada na turiste u Susu, ambašador Lukić je rekao Tanjugu u telefonskoj izjavi da će vanredno stanje trajati 30 dana i da će biti produžavano ukoliko za to bude potrebe.

"Vanredno stanje zapravo daje prava snagama bezbednosti, Nacionalne garde i pojedinim jedinicama vojske da mogu da zaustave i pretresaju u situacijama gde ima osnovane sumnje na opasnost od terorističkih akcija, a u nekim mestima mogu biti preduzete i mere ograničenja kretanja, sve radi bezbednosti", ukazao je ambašador Lukić.

On je objasnio da su na ulicama već bile primetne pojačane policijske snage, a da je vanredno stanje uvedeno radi njihovog efikasnijeg delovanja. "Od naših agencija u Tunisu trenutno funkcioniše jedino 'Sun Line travel', obvestili su sve turiste o situaciji, o uvođenu vanrednog stanja.

U toku su redovni ispraćaji turističkih grupa, u utorak se u Srbiju vraća naredna grupa gostiju, a do sledećeg petka je ostalo još 40 do 50 naših turista koji letuju u Tunisu", kaže ambašador Lukić i još jednom podvlači da su svi dobro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track