PREOKRET U AFERI FEJSBUK: 3 studentkinje pomilovane, disciplinska komisija pred smenom!
Foto: Printscreen Yt

Sve se okrenulo

PREOKRET U AFERI FEJSBUK: 3 studentkinje pomilovane, disciplinska komisija pred smenom!

Planeta -
Skoro je izvesno da će Fakultetsko veće poništiti kazne koje je izrekla disciplinska komisija, a komisija će biti transformisana

ZAGREB - U aferi koja danima potresa Ekonomski fakultet u Hrvatskoj došlo je do drastičnog preokreta, čija je suština u tome da će tri studentkinje suspendovane sa studija na šest do 12 meseci zbog komentara na Fejsbuku biti pomilovane, a disciplinska komisija kažnjena!

"Veoma mi je žao zbog svega. Nastojaću da učinim sve u zaštitu studentkinja. Ja sam za to da im izađemo u susret i to će biti moj predlog Fakultetskom veću na sednici u utorak, 16. decembra", izjavio je Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta.

Kako Jutarnji.hr nezvanično saznaje, skoro je sigurno da će Fakultetsko veće poništiti autonomnu odluku disciplinske komisije sa Ksenijom Dumičić na čelu, ali neće se stati na tome: ta komisija biće "transformisana", a biće napravljen i nov Pravilnik o disciplinskom postupku za studente.

Očekuje se da šefica disciplinske komisije Ksenija Dumičić bude smenjena, a sagovornik Jutarnjeg kaže da bi bilo poželjnije da se sama povuče. Osim toga, fakultet će se ozbiljno pozabaviti radom studentske službe, na koju se, kako se ispostavilo, povremeno žale generacije studenata.

Sve to navodno će biti dogovoreno na sednici 73-članog Fakultetskog veća u utorak.

Dekan, koji je na funkciji tek da meseca i od početka tvrdi da nije imao uticaja na odluke disciplinske komisije, juče je razgovarao s kažnjenim studentkinjama i izrazio im svoje žaljenje zbog cele situacije. On smatra da nije ni trebalo da se pokreće disciplinski postupak jer je bilo dovoljno da se sa studentkinjama porazgovara. Pa opet, kaže da je iznenađen reakcijom koju je ovaj slučaj izazvao.

Javnost, pre svega studente i njihove roditelje, posebno je iživcirana izjaviom predsednice disciplinske komisije da bi sve tri studentkinje bile izbačene s fakulteta da im je odrezana tako drakonska kazna kako se žale.

"Užasno me potresla ta izjava jer je u mom slučaju suspenzija na 12 meseci isto što i isključenje", rekla je jedna od kažnjenih studentkinja. Ona je suspendovana na godinu dana, a rok da završi studije ističe joj 30. septembra sledeće godine.

"Dakle, mogu odmah mirno da sednem u automobil i uzmem svoje papire s fakulteta", kaže ta studentkinja, kojoj su, da apsurd bude veći, do diplomskog ostala samo dva ispita, koja je - morala da plati unapred! Njoj je disciplinska komisija izrekla najtežu meru jer se nije pokajala zbog uvreda koje je na račun studentske službe napisala u komentrima na post na Fejsbuku, nego se nego se pozvala na ustavno pravo slobode govora.

"Zar živimo u Koreji? Razume se, živimo u Hrvatskoj, ali ipak svakodnevno čujemo mnogo nepromišljenih izjava od osoba čije su funkcije manje ili više važne. U redu, moje rečenice su možda bile nepromišljene i da mogu da se vratim, verovatno bih se suzdržala od bilo kakvog komentara, ali ne mogu da osećam krivicu zbog toga što sam na Fejsbuku napisala šta mislim", kaže ona i dodaje da je to što je napisala bio samo osvrt na situaciju koja se na Ekonomskom fakultetu ponavlja iz godine u godinu.

Podsećamo, na početnu vulgarnu poruku nepoznatog autora ("Ovim putem želeo bih se najeb*** majki svim onim polupismenim nakaradnim drolj..., koje rade u referadi i troše moje dragoceno vreme"), najstrože kažnjena studentkinja nadovezala se u tri navrata.

1. "Ni slučajno da rade duže dok su upisi, bez gužve i haosa EF nema smisla".

2. "Troše nam dragoceno vrijeme, šteta što to nije naplativo".

3. Post vezan za post da je nedavni studentski hit, pesma "Referada", inspiriran upravo Ekonomskim fakultetom.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track