PRETNJA: Kim se zbog parodije sprema za rat sa SAD
Foto: Rojters

Tenzije između Severne Koreje i Amerike

PRETNJA: Kim se zbog parodije sprema za rat sa SAD

Planeta -
Namera Vašingtona da izvrši invaziju na nas postala je očigledna, sad ćemo udvostručiti nuklearnu moć, poručili zvaničnici Pjongjanga

VAŠINGTON - Ne možemo dozvoliti da neki diktator cenzuriše u SAD, poručio je američki predsednik Barak Obama posle odluke „Soni pikčersa“ da ne prikaže „Intervju“, film o Kim Džong Unu. Na optužbe o diktaturi i hakerskom napadu Pjongjang je odgovorio tvrdnjom da Amerika sprema invaziju na njih i da će zato povećati svoju nuklearnu moć.- Imam razumevanja za probleme s kojima se suočavaju u „Soni pikčersu“ zbog hakerskih napada. Imajući to u vidu, kažem da su napravili grešku što su odustali od premijere. Ne možemo da budemo društvo u kojem neki diktator može da nameće cenzuru ovde u SAD - rekao je Obama.Zajednička istragaSeverna Koreja je juče predložila pokretanje zajedničke istrage sa SAD o hakerskom napadu, tvrdeći da nema ništa sa incidentom za koji ju je optužio američki FBI.- Pošto SAD šire neosnovane optužbe i kleveću nas, predlažemo zajedničku istragu ovog incidenta. Bez pribegavanja metodama torture koje je koristila američka CIA, imamo načina da dokažemo da ovaj incident nije imao nikakve veze s nama - saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.Neimenovani portparol je kazao da će biti „ozbiljnih posledica“ ukoliko Vašington ne pristane na istragu i nastavi da optužuje Severnu Koreju.

Kritikuje... Barak Obama
Kritikuje... Barak Obama

Napad- Pošto je namera SAD da izvrši invaziju na Severnu Koreju postala očigledna, ideja denuklearizacije Korejskog poluostrva više nije validna. Sad ćemo povećati svoju nuklearnu moć kao odgovor na neprijateljsku politiku Vašingtona - saopštio je neimenovani portparol ministarstva spoljnih poslova.On je dodao da će napori da se ojača odbrambena vojna moć Severne Koreje biti udvostručena. SAD su u petak optužile Severnu Koreju za hakerski napad na kompaniju „Soni pikčers“ zbog filma „Intervju“, komediji o zaveri CIA kako bi izvršila atentat na severnokorejskog lidera.

KinaTO JE KULTURNA AROGANCIJAKineski državni mediji juče su oštro kritikovali američku parodiju o Severnoj Koreji kao posledicu „bezosećajne kulturne arogancije“, ističući kao pogrešno da se američki filmski stvaraoci izruguju Kim Džong Unu.Nečasno izrugivanje Kimu samo je posledica bezosećajne kulturne arogancije - piše kineski Global tajms.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track