PRORUSI NAPREDUJU: Ukrajinske snage u strahu od opkoljavanja napuštaju položaje!
Foto: Reuters

Rat u Ukrajini

PRORUSI NAPREDUJU: Ukrajinske snage u strahu od opkoljavanja napuštaju položaje!

Planeta -
Prisilili smo ih da se vrate na polazne pozicije. Bio je to novi poraz. Da se opet ne bi našle u kotlu, kao kod Ilovajska, ukrajinske snage su počele da napuštaju pozicije u Debaljcevu i oko njega“, precizirao je zamenik komandanta Basurin

Zamenik komandanta korpusa armije Donjecke Republike - Eduard Basurin - objavio je: da ukrajinske jedinice, u strahu od potpunog opkoljavanja, počinju da napuštaju svoje utvrđene položaje oko Debaljceva

„Protivnik je pokušao da kontraudarima povrati kontrolu nad severoistočnim delom Debaljceva. Prisili smo ih da se vrate na polazne pozicije. Bio je to novi poraz. Da se opet ne bi našle u kotlu, kao kod Ilovajska, ukrajinske snage su počele da napuštaju pozicije u Debaljcevu i oko njega“ - precizirao je Basurin.

Prema njegovim rečima, Kijev za proteklih sedam dana imao preko 1100 mrtvih, a snage DNR i LNR - samo 62 ubijena.

Basurin tvrdi i da se za to vreme više od 70 Ukrajinaca predalo odredima dveju republika Donabasa.

U borbama vođenim za poslednjih 24 sata, Kijev je izgubio - otkrio je Basurin - 21 tenk, 14 drugih oklopnih vozila i sedam artiljerijskih sistema.

Prema svedočenju poznatog ruskog ratnog izveštača, Dmitrija Stešina, Ukrajinci su pokušali da olakšaju položaj svojih oko Debaljceva - udarom sa juga na Donjeck. Taj pokušaj je bio „krajnje surovo onemogućen“.

Ukrajinski mediji su inače, javili da su ustanici kod naselja Nižnjaja Krinka oborili balističku raketu malog dometa „Točka-U“. Navodno zenitno-raketnim sistemom „Tor-M2E“.

Ako je ovo tačno, to bi takođe moglo uticati na dalji tok rata.

Taj sistem poseduje devet zemalja: Rusija (više od 120 najnovijih modifikacija), Azerbejdžan (dve baterije), Belorusija (12 sitema), Venecuela (8 sistema), Grčka (21), Egipat (8), Kina (60), Iran (29) i Kipar (6)

Za razliku od ovoga, ukrajinski mediji prećutkuju da je dezerterstvo vojnika sa fronta poprimilo masovni karakter.

Uprkos svim gubicima, protiv Donbasa, prema Basurinovim podacima, još ratuje 28.000 Ukrajinaca, sa 300 tenkova, 900 drugih oklopnih vozila i 130 višecevnih raketnih bacača.

Povodom onoga što se događalo poslednjih dana, poznati izraelski vojni ekspert Jakov Kedmi, bivši šef specijalne službe „Nativ“, rekao je:

„Kijev nije imao nikakv vojni razlog da zaoštrava situaciju i da kreće sa granatiranjem gradova Donbasa. Izgleda da su ukrajinske vlasti pokušale da donjecki aerodrom pretvore u simbol svoje ratne slave. To je bila njihova greška. To je i zločin“.

Igor Sterlkov
Igor Sterlkov

Prvi ministar odbrane DNR, Igor Strelkov, ukazao je da se borbe vode „duž celog fronta“ i da svakodnevno gine 10-15 civila.

„Kijev ima nadmoć u broju vojnika, a i u nekim segmentima vojne tehnike, tri do pet puta, ali njegove snage ustanici postepeno potiskuju prema zapadu. Ukrajinski vojni vrh je u borbe za Debaljcevo bio ubacio i rezervne snage kojima je planirao da munjevitim udarom preseče svaku vezu između Donjecke i Luganske Republike. Sada od toga podvukao je nema ništa, mada još ništa nije gotovo“.

Jedan od najboljih znalaca Ukrajine – svetski poznati analitičar Rostislav Išćenko – povodom odluke kojom je ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, uveo vanredno stanje u Donbasu, a „povišenu pripravnost“ u celoj Ukrajini, ukazao je:

„Jacenjuk tim potezom želi da prisili Petra Porošenka da proglasi ratno stanje. Porošenko se, naravno, tome opire jer dobro zna da bi - odmah po uvođenju ratnog stanja - mogao da ima neočekivane probleme sa zdravljem. Izgleda da se situacija u Kijevu usijava“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track