RUSIJA POSMATRAČ: NATO vežbe u Mediteranu najveće u 10 godina
Foto: Reuters

Grandiozno

RUSIJA POSMATRAČ: NATO vežbe u Mediteranu najveće u 10 godina

Planeta -
U vežbama će učestvovati oko 36.000 vojnika iz više od 30 zemalja uključujući i zemlje koje nisu članice NATO kao što su Švedska i Australija

MOSKVA - NATO će početkom oktobra u Mediteranu izvesti najveće vojne vežbe u poslednjih 10 godina, sa posebnim fokusom na borbu protiv Islamske države, saopštili su komandanti Severnoatlantske alijanse, i najavili da će pozvati i međunarodne posmatrače, uključujući Rusiju.

Snage će biti raspoređene širom Mediterana, a komandanti NATO opisuju planirane vežbe kao najteže do sada, koje će, kako navode, uključiti "scenario veštačke pretnje" na kopnu, moru i u vazduhu.

"Ne možemo da biramo između istočne pretnje i južne pretnje, moramo se obučavati za obe", rekao je komandant vojne komande NATO u Brunsumu u Holandiji, Hans-Lotar Domroze, koji organizuje vežbe, preneo je Rojters. U vežbama će učestvovati oko 36.000 vojnika iz više od 30 zemalja uključujući i zemlje koje nisu članice NATO kao što su Švedska i Australija.

Ilustracija: U vežbama će učestvovati oko 36.000 vojnika iz više od 30 zemalja (Foto: Reuters)
Ilustracija: U vežbama će učestvovati oko 36.000 vojnika iz više od 30 zemalja (Foto: Reuters)

"Pozivamo međunarodne posmatrače... Ruska Federacija i svi drugi koji pokažu interesovanje, biće pozvani", istakao je Domroze.

Ovo je prvi put posle izvesnog vremena da je NATO "skrenuo pogled" sa Rusije i usredsredio se na ozbiljne terorističke pretnje koje postavlja Islamska država, ocenjuje RT. Vežbe će se održavati u Italiji, Španiji, Portugaliji i na Sredozemnom moru, a trajaće od 3. oktobra do 6. novembra. Komandanti Alijanse su rekli i da će pomorske snage tokom vežbi pomagati u migrantskim krizama na Mediteranu.

NATO razvija snage za brzo reagovanje koje će se sastojati od nekoliko hiljada vojnika koji se brzo mogu rasporediti na bilo koje žarište. Poslednji put je NATO organizovao vežbe ovolikih razmera 2002. godine, sa 15 članica Alijanse i sa 12 partnerskih zemalja, u Norveškoj i Poljskoj, podseća ruski kanal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track