SLEDE SANKCIJE SEVERNOJ KOREJI: Savet bezbednosti UN osudio lansiranje rakete
Foto: Profimedia

Oštro

SLEDE SANKCIJE SEVERNOJ KOREJI: Savet bezbednosti UN osudio lansiranje rakete

Planeta -
Savet bezbednosti UN snažno je osudio severnokorejsko lansiranje rakete dugog dometa.

Savet bezbednosti je, na hitnoj sednici održanoj iza zatvorenih vrata, usvojio saopštenje koje su podržali Kina, saveznik Pjongjanga, i ostalih 14 članica.

"Članice Saveta bezbednosti oštro su osudile lansiranje koje predstavlja ozbiljno kršenje rezolucija", izjavio je Rafael Ramires ambasador Venecuele, koji ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti.

Američka ambasadorka Samanta Pauer je novinarima rekla da će Vašington obezbediti da se oštro kazni Severna Koreja. Svet se ujedinio u osudi Severne Koreje zbog lansiranja rakete dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj zabranjenog testiranja balističkih raketa.

EU je ocenila najnoviji potez Severne Koreje kao "još jedno otvoreno i teško kršenje" obaveza te zemlje i pozvala Pjongjang da uđe u dijalog sa međunarodnom zajednicom, prenosi AFP.

Zvanični Pjongjang je saopštio da je lansiranje satelita Kvangmjongsong-4, nazvanog po pokojnom lideru Kim Džong-ilu, bilo "potpuno uspešno" i da satelit prelazi putanju oko Zemlje na svakih 94 minuta.

(Tanjug/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track