ŠTAJNMAJER ZAMOLIO: Rusi i Amerikanci ujedinite se u Siriji
Foto: AP

Pomirenje na pomolu

ŠTAJNMAJER ZAMOLIO: Rusi i Amerikanci ujedinite se u Siriji

Planeta -
Nemačka i Španija apelovale na Vašington i Moskvu da zajedno reše sirijski sukob

MADRID - Nemačka i Španija pozvale su danas Vašington i Moskvu da rade zajedno na pronalaženju političkog rešenja za rat u Siriji, nakon što su ruski vazdušni napadi u toj zemlji pojačali napetost, javio je AFP.

"Trenutni prioritet je da se usaglase SAD i Rusija", rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer u Madridu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim španskim kolegom Hoseom Manuelom Garsijom-Margaljom.

"Nećemo moći da započnemo politički proces (u Siriji) kada se dve super sile razilaze u stavovima", rekao je on.

"Uprkos sadašnjoj vojnoj akciji u Siriji, meni se čini da SAD i Rusija još imaju zajedničke interese i ja ih molim da počnu da razgovaraju", rekao je Štajnmajer.

Prema njegovim rečima, cilj pregovora o okončanju sirijskog rata treba da bude očuvanje teritorijalnog integriteta, stvaranje sekularne države i poštovanje verskih manjina, kao i stvaranje prelazne vlade uz ostatke sadašnjih institucija zemlje.

"Važno je da Turska i Saudijska Arabija s jedne strane i Iran s druge, sarađuju, a važno je i da se pronađu načini da Rusija i SAD sarađuju u borbi protiv neprijatelja", rekao je šef španske diplomatije Garsija-Margaljo i dodao da svi akteri sirijskog konflikta treba da rade zajedno.

"Nemačka i španska vlada su saglasni da Asad (predsednik Sirije Bašar) ne može da bude deo konačnog rešenja, s obzirom na njegove zločinačke radnje", rekao je Margaljo. U sirijskom građanskom ratu, poginulo je više od 240.000 ljudi od 2011. godine a nekoliko miliona je raseljeno, naveo je AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track