SVET PONOVO NA IVICI ATOMSKOG RATA: Rusija i SAD pokrenule novu trku u nuklearnom naoružanju
Foto: Thinkstock

Zastrašujuće

SVET PONOVO NA IVICI ATOMSKOG RATA: Rusija i SAD pokrenule novu trku u nuklearnom naoružanju

Planeta -
Nivo nuklearnog arsenala SAD i Rusije je daleko izvan svega potrebnog za odvraćanje. A ako Obama ne bude delovao brzo, nasleđe njegove nuklearne politike može biti pokretanje nove zastrašujuće trke naoružanju, kaže ugledni američki ekspert

Užas i reakcije masakra u Parizu bacile su u senku uznemirujući novi obrt u rivalstvu Rusije i SAD, koje postaje sve jače i zastrašujuće. Ruski državni mediji su nedavno "slučajno" otkrili planove za novi nuklearni torpedo, dometa od 6.000 milja - koji može da se pod vodom okeana kreće brzo, kao rakete dugog dometa u vazduhu.

On bi nosio ogromnu hidrogensku bojevu glavu, koja odgovara jačini milion tona TNT-a, ali i "usoljenu" posebnim metalima koji bi znatno povećali količinu zračenja koja bi zahvatila neki američki lučki grad.

Eksplozija bi stvorila radioaktivni cunami, a njen cilj bi, prema ruskoj TV, bio bi da opustoši "važne komponente privrede protivnika u priobalnom području, i nanese neprihvatljivu štetu teritoriji zemlje, stvaranjem širokog područja radioaktivne kontaminacije, koja bi to područje učinila neprikladnim za vojne, ekonomske ili druge aktivnosti za duži vremenski period. "

Ovo oružje može da pretvori neki američki grad u radioaktivnu pustoš koja će trajati decenijama, a to podseća na najgore planove Hladnog rata, odavno napuštene.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

U ranim 1950-ih, američki general Daglas Mak Artur hteo da na korejsku granicu baci desetine nuklearnih “kobalt bombi" sa pojačanom radijacijom da bi stvorio otrovnu prepreku za kineske trupe. U 1970, američki nuklearni naučnici su osmislili "neutronsku bombu" sa intenzivnim mlazevima zračenja koja povećava broj ubijenih ljudi, ali umanjuje broj uništenih zgrada. Nova ruska "prljava" A bomba je najnoviji potez u novoj trci u naoružanju koja bi mogla Rusiju i Ameriku da povuče nazad na ivicu nuklearnog rata.

Rusi grade nove bombardere i podmornice naoružane nuklearnim projektilima, koji će zameniti one izgrađene u 1980-tim, koji sada dostižu kraj svog radnog veka. Oni tvrde da moraju da modernizuju svoj arsenal i povećaju uloge nuklearnog oružja u svojoj vojnoj doktrini, da bi se suprotstavli raketnom štitu SAD, koji se raspoređuje u Evropi. On bi mogo, kako kažu, da "neutrališe" snage nuklearnog odvraćanja Rusije, i omogući SAD i NATO da dominiraju nad Rusijom.

I SAD se takođe preoružavaju. Obamina administracija planira da potroši više od trilion dolara u narednih 30 godina na celu novu generaciju nuklearnih bombi, raketa, bombardera i podmornica da bi zamenla one izgrađene tokom Reganovih godina. Ovo je zapanjujući preokret za predsednika koji je obećao "da stavi tačku na razmišljanje iz doba Hladnog rata, smanjenjem uloge nuklearnog oružja u američkoj strategiji nacionalne bezbednosti."

SAD će rasporediti skoro 200 novih nuklearnih bombi u Evropi, koje su, prema zagovornicima, preciznije od sadašnjih. U međuvremenu, američka mornarice razvija 12 novih podmornica za patroliranje svetskim okeanima, koje noseći više od 1.000 bojevih glava mogu da pogode bilo koje mesto na Zemlji. Vazdušne snage SAD razvijaju novi strateški bombarder i žele 1.000 novih krstarećih raketa, plus novu flotu od skoro 650 interkontinentalnih balističkih raketa.

Pojedinačno, nijedan od ovih projektila ne nosi bojevu glavu veliku kao ona na ruskom nuklearnom torpedu, ali zajedno donose smrt i razaranje u velikom obimu. Svi ovi sistemi nose hidrogenske bombe - oružje koje je 10, 20, čak 30 puta jači od atomske bombe koja je uništila Hirošimu i Nagasaki.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mi ne znamo da li Rusi misle da mogu da priušte ovu novu trku u naoružanju, ali znamo da po tom pitanju postoji velika zabrinutost u ministarstvu odbrane SAD. Majkl Mek Kord iz Pentagona je prošle nedelje izjavio da je cena svog ovog novog nuklearnog oružja "najveći problem koji još ne možemo da rešimo”.

Na primer, kada nova nuklearna podmornica krene ide u proizvodnju, poješće gotovo polovinu godišnjeg budžeta mornarice za gradnju brodova. Ovo sredstvo nuklearnog terora preti da usisa daleko potrebnija sredstva za konvencionalno oružje koje vojnici u borbi koriste na primer za borbu protiv samoproglašene Islamske države.

Ovo je opasna situacija. U svojoj novoj knjizi, "Moje putovanje ka nuklearnoj ivici", bivši američki sekretar odbrane Vilijam Peri upozorava " počinje nova trka u nuklearnom naoružanju."

Šta da radimo sa ovim novim ruskim oružjem, na primer? Neće proći dugo pre nego što neko pozove na masovni novi program podvodnih protivtorpeda za borbu protiv koncepta Rusije.

Papa Franja je u Ujedinjenim nacijama u septembra pozvao na zabranu svog nuklearnog oružja, rekavši da je "opasnost od uzajamnog uništenja" "uvreda za ceo okvir Ujedinjenih nacija."

Nivo razaranja nuklearnog arsenala SAD i Rusije su daleko izvan svega potrebnog za odvraćanje. Ali ako Obama ne bude delovao brzo, nasleđe njegove nuklearne politike može biti pokretanje zastrašujuće nove trke naoružanju.

((/The Huffington post - prirdio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track