TURSKI PREMIJER O REZOLUCIJI EU ZA PREKID PREGOVORA: To je beznačajno sa našeg aspekta
Foto: Reuters

Prekid pregovora

TURSKI PREMIJER O REZOLUCIJI EU ZA PREKID PREGOVORA: To je beznačajno sa našeg aspekta

Planeta -

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je danas da rezolucija kojom se poziva na zamrzavanje pregovora te zemlje o članstvu u Evropskoj uniji nema nikakvog značaja za Tursku i pozvao lidere EU da se usprotive toj rezoluciji.

"To je beznačajno sa našeg aspekta. EU treba da odluči da li hoće budućnost sa ili bez Turske", rekao je premijer, prenosi AFP.

On je pozvao lidere EU da se usprotive toj rezoluciji, za koju je rekao da predstavlja "manjak vizije".

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o zamrzavanju pregovora sa Turskom o članstvu u EU, a moglo bi se reći da je to samo kulminacija odnosa između Unije i Turske koji su znatno uzdrmani zbog različitih pogleda na izbegličku krizu ali i julski pokušaj puča u toj zemlji.

Turska koja još od 1960. godine teži da postane deo bloka, zvanično je podnela zahtev za kandidaturu 1987. godine, a lideri EU su je 1999. godine prihvatili kao zemlju kandidata.

Šest godina kasnije - 2005. godine počeli su zvanični pregovori za pristupanje Turske EU.

Međutim, oni se nisu odvijali brzo, jer je za 11 godina zatvoreno samo jedno, od 35 poglavlja neophodnih za završetak pregovora i pristup EU, a ukupno 14 je otvoreno.

Pojedine zemlje EU, poput Francuske, Nemačke i Kipra donele su odluku o suspendovanju osam poglavlja i zabranili njihovo otvaranje. Razlozi za to su bili različiti - od geografskih i ekonomskih, pa do spoljne politike Turske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track