UBISTVO POLICAJKE U PARIZU: Nije pronađena veza sa napadom na "Šarli"!
Foto: Ap

Istraga

UBISTVO POLICAJKE U PARIZU: Nije pronađena veza sa napadom na "Šarli"!

Planeta -
više od 88.000 pripadnika bezbednosnih snaga angažovano je na teritoriji cele zemlje

PARIZ - U ovoj fazi istrage nije pronađena veza između napada na francuski satirični časopis "Šarli ebdo" i pucnjave koja se danas dogodila u južnom predgrađu Pariza, Monruž, u kojoj je smrtno ranjena jedna pripadnica policije, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

On je pozdravio reakciju svih tela koja predstavljaju islam u Francuskoj koja su odmah osudila jučerašnji napad na "Šarli ebdo" u kojem je 12 osoba ubijeno i 11 ranjeno, ali i građane koji se u znak osude okupljaju širom zemlje, i pozvao na "nacionalno jedinstvo", prenosi francuska štampa. Prema njegovim rečima, u okviru istrage dosad je ispitano 90 svedoka i primljeno nekoliko stotina telefonskih poziva.

Kaznev je danas po podne predsedavao novom sastanku međuministarske krizne ćelije i tom prilikom izneo podatke o mobilizaciji i raspoređivanju snaga bezbednosti u okviru plana "Vižipirat", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske. Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, više od 88.000 pripadnika bezbednosnih snaga angažovano je na teritoriji cele zemlje, od kojih 50.000 policajaca, 32.000 žandarma, 5.000 mobilnih policajaca i žandarma i 1.150 vojnika.

Potera za dvojicom osumnjičenih se nastavlja na severu zemlje, u mestima Longpo, Fleri i Korsi, gde veliki broj pripadnika snaga bezbednosti ide od vrata do vrata, a helikopter nadleće okolinu mesta Vile-Kotre gde je radnik na benzinskoj stanici prepoznao Šerifa i Saida Kuašija.

Dvojica osumnjičene braće su, najverovatnije, napustili automobil kojim su se dotle dovezli, sivi "klio", i nastavili beg pešice, izveštava novinarka "Figaro" sa lica mesta.

U međuvremenu, hakerska grupa "Anonimus" najavila je na Tviteru da sprema odgovor protiv fundamentalističkih pokreta kao odmazdu na krvavi napad izveden na redakciju "Šarli ebdoa", prenosi "Figaro". "Očekujte masivnu i frontalnu reakciju s naše strane, jer je borba za odbranu tih sloboda sama osnova našeg pokreta", poručili su aktivisti "Anonimusa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track