UDAR NA TERORIZAM: Rusija razmatra slanje vojske u Siriju

Damask u plamenu

UDAR NA TERORIZAM: Rusija razmatra slanje vojske u Siriju

Planeta -
Portparol ruskog predsednika pozvao SAD i njene saveznike da se, kao partneri, pridruže sirijskoj vladi u borbi protiv Islamske države

MOSKVA - Rusija će razmotriti mogućnost da pošalje svoju vojsku u Siriju, ako Damask to bude tražio, saopštio je danas portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da će, na zahtev Sirije, Rusija razmotriti mogućnost da pošalje vojsku u tu zemlju, ali i naglasio da je to u ovom trenutku samo hipoteza.

Rusija je juče pozvala SAD i njene saveznike da se, kao partneri, pridruže sirijskoj vladi u borbi protiv Islamske države, preneo je AP.

Sirijski premijer i ministar spoljnih poslova Valid Mualem rekao je juče da će Sirija tražiti od Rusije da pošalje trupe da se bore na strani sirijske vojske, ukoliko bude potrebe. Mualem je za sirijku državnu televiziju rekao da je vojska do sada bila u stanju da se bori sama i da joj je potrebno još kvalitetnog oružja i municije da bi se suprotstavila terorističkim grupama.

Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters

Prošle nedelje šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da rusko vojno prisustvo u Siriji nije tajna, kao i da su tamo prisutni ruski vojni stručnjaci koji obučavaju sirijsku vojsku za rukovanje ruskim oružjem. On nije isključio i druge vidove ruskog angažmana, ukoliko Sirijci ili ostali u regionu to budu tražili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track