(VIDEO) NJIH ERDOGAN NAJVIŠE MRZI: Ali tu nije kraj spiska
Foto: AP, Reuters, PS YT

Teške optužbe

(VIDEO) NJIH ERDOGAN NAJVIŠE MRZI: Ali tu nije kraj spiska

Planeta -
Vođa prokurdske opozicone stranke Selahadin Demirtaš je najnoviji na popisu državnih izdajnika u Turskoj, nakon što ga turski premijer Ahmet Davutoglu za njega izjavio da je "sramota" jer je kritikovao odluku Ankare da obori ruski Su-24 nad Sirijom.

"Oni su stali na stranu zbog koje se Turska suočava sa krizom. Demirtaš govoreći u Moskvi da je obaranje ruskog aviona bilo pogrešno je totalna sramota i izdaja", kazao je Davutoglu.

Demirtaš je u sredu komentarisao obaranje Su-24 tokom sastanka u Moskvi sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, i tom prilikom kritikovao potez turske vlade koja je napala letelicu. Njegova stranka ocenila je Davutogluovu reakciju kao "neprihvatljivu" i naglasila da su imali takav stav prvog trenutka kada se saznalo za incident.

Poslanik Republikanske narodne partije Eren Erdem optužen je za "izdaju" jer je za Raša Tudej ispričao da je Islamska država nabavljala opasni gas sarin preko Turske. On je, takođe, naglasio da Ankara ništa nije uradila da zaustavi taj protok, uprkos tome što su imali sve dokaze na raspolaganju.

"Postoji poslanik u ovoj zemlji, zaglibljen tako duboko u jami izdaje, a u partiji koja tvrdi da je stara kao republika, koji je u intervjuu za stranu televiziju rekao da Turska prodaje hemijsko oružje teroristima", rekao je Redžep Tajip Erdogan na skupu u gradu Konija.

Ironija je da je Erdem nije zapravo rekao ništa što vlada već nije znala. On je samo naveo detalje iz sudskog slučaja, koji je naglo okončala kancelarija glavnog tužioca.

Prvi čovek jedne od glavnih turskih opozicionih novina Kan Dundar bio je optužen od Erdogana za "špijunažu", koju je predsednik Turske uporedio sa "veleizdajom". To se desilo kada su objavljene fotografije oružja za koje su tvrdili da ga turske bezbednosne službe šalju teroristima u Siriji.

"Ova kleveta i nelegitimna operacija protiv Nacionalne obaveštajne službe (MIT) je, na neki način, čin špijunaže. Ovaj list je, takođe, upleten u ove aktivnosti", izjavio je Erdogan za javnu televiziju.

Govoreći na sudu krajem novembra zbog optužbi za izdaju, Dundar je branio svoju objavu rečima: "Došli smo da pokažemo i dokažemo da vlade ne mogu učestvovati u ilegalnim aktivnostima i to braniti".

Ali optužbe za izdaju nisu prestale. Erdem Gul, urednik u listu Kamhurijet, takođe je u pritvoru sa Dundarom. Pristalice njih dvojice održali su proteste u Ankari i Istanbulu ali su oni brutalno razbijeni od strane policije, koja je koristila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

U novembru dva urednika levičarskog turskog časopisa Nokta Kevheri Guven i Murat Kapan uhapšena su u Istanbulu zbog objavljivanja kontroverzne naslovne strane na kojoj je pisalo"Početak građanskog rata u Turskoj", optuženi su za pokušaj rušenja vlade silom.

U međuvremenu, interventna policija prekinula je prenos uživo TV kanala u vlasništvu Koza Ipeka tako što su obili kancelarije i upali. Ipek ima veze sa Fethulahom Gulenom, sunitskim propovednikom koji je nekada bio blizak sa Erdoganom, ali su sada suparnici.

Inače, čak i deca ne mogu pobeći Erdoganovim pritiscima. Krajem oktobra dva dečaka od 12 i 13 godina su optuženi zbog kidanja plakata turskog vođe, zbog čega im je pretio zatvor od četiri godine za "uvredu" predsednika.

(rt.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track