(VIDEO) OVACIJE ZA CIPRASA: Ne bojimo se, povešćemo celu Evropu!
Foto: Reuters

Referendum u Grčkoj

(VIDEO) OVACIJE ZA CIPRASA: Ne bojimo se, povešćemo celu Evropu!

Planeta -
"Uveren sam da ćemo od sutra utrti put za sve narode u Evropi, rekao grčki premijer pošto je glasao

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je danas dan pobede demokratije i da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini, jer će se građani o tome izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

"Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras, nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini, gde je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Ohi, ohi" (ne, ne). Grčki premijer je dodao da današnji referendum o predlozima međunarodnih poverilaca šalje poruku da Grci prihvataju ujedinjenu Evropu, ali da žele da žive dostojanstveno, prenela je agnecija AP.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Danas je dan pobede, jer je demokratija sama po sebi pobeda, ona je radost. A kada demokratija prevaziđe strah, onda ona postaje spas i izlaz. Grčki narod danas šalje veoma snažnu poruku. Poruku dostojanstva i odlučnosti. Poruku da je izbor u njihovim rukama. Niko ne može ignorisati volju naroda za životom. Da živi sa odlučnošću i uzme sopstveni život u svoje ruke", rekao je Cipras.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Uveren sam da ćemo od sutra utrti put za sve narode u Evropi. Put povratka na osnovne vrednosti demokratije i solidarnosti u Evropi, uz slanje snažne poruke odlučnosti o tome da ne želimo samo da ostanemo već i da živimo dostojanstveno u Evropi", poručio je predsednik grčke vlade, izveštava britanski Gardijan.

Cipras je poručio i da je referendum pobeda nad strahovima i ultimatimuma, kao i da želi pobedu opcije "ne", što će ojačati pregovaračku poziciju Atine i obezbediti bolji sporazum sa kreditorima radi izbegavanja bankrota i bankarskog kolapsa Grčke.

Cipasov dolazak na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i celog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.

http://www.youtube.com/watch?v=gp8euocO4Us

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track