(VIDEO) PUTIN I OBAMA POKAZUJU MIŠIĆE: Na jugu Rusije velika vojna vežba, NATO flota u Crnom moru
Foto: AP

Odmeravanje

(VIDEO) PUTIN I OBAMA POKAZUJU MIŠIĆE: Na jugu Rusije velika vojna vežba, NATO flota u Crnom moru

Planeta -
Ruska PVO digla 2.000 vojnika i poslala ih na vežbe protivvazdušne odbrane na jug i sever Kavkaza, NATO simulira ratne vežbe uprotiv letelica, podmornica i malih brodova

MOSKVA/BRISEL - Rusija i NATO započeli su svak svoje vojne vežbe kojim obe strane demonstriraju svoju snagu.

Ministarstvo odbrane Rusije započelo je na jugu zemlje velike vojne vežbe protivvazdušne odbrane uz učešće 2.000 vojnika i 500 komada naoružanja. Vojne vežbe će trajati do 10. aprila u južnoj i severnoj oblasti Kavkaza i na Krimu, a u njima učestvuju i vojnici u ruskim bazama u Jermeniji i gruzijskim separatističkim regionima Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Zamenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov konstatovao je da NATO akcije na ruskim granicama daleko premašuju bilo šta što poduzima ruska vojska.

"Države NATO koriste situaciju na jugoistoku Ukrajine kao izgovor... da se približe ruskim granicama", rekao je on.

NATO je objavio da je njegova flotila stigla u Crno more na pomorsku obuku koja, "uzimajući u obzir nastavak samopouzdanja Rusije, nosi dodatnu poruku razuveravanja saveznika u regionu".

Multinacionalne pomorske snage za brzo reagovanje, kojima komanduje američki kontraadmiral Bred Vilijamson sastoje se od američkog broda "USS Viksburg", jednog sa raketama na navođenje i pet drugih brodova, preneo je Rojters. Vežbe će obuhvatiti simulaciju ratnih vežbi protiv letelica i podmornica, kao i simulaciju napada malih brodova i osnovne manevre plovila.

Napetosti u regionu Crnog mora su pojačane zbog konflikta na istoku Ukrajine i prisajedinjenja Krima Rusiji prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track