Crveno slovo

Pravoslavni vernici slave Krstovdan

Društvo

Autor:

Praznik koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hrist. Na taj dan drži se strogi post, a mnogi vernici tog dana jedu samo hleb i grožđe

krstovdan,

Arhivska fotografija

BEOGRAD - Pravoslavni hrišćani u petak proslavljaju Krstovdan, praznik koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hrist.

Krst iz predanja našla je 326. godine carica Jelena, majka cara Konstantina, kada je otišla u Palestinu da poseti sveta mesta. Tokom ratova izgubio se trag krstu, a kasnije, kada je ponovo nađen, njegove delove su uzimali spretni vernici u nadi da imaju veliku moć pošto su napravljeni od "svetog drveta".

Po nepotvrđenim podacima, čak su i neki srpski vladari imali delove tog krsta.

O Krstovdanu se drži strogi post, a mnogi vernici tog dana jedu samo hleb i grožđe. Jesenji Krstovdan pada 27. septembra i toga dana se prema drevnim običajima bere i posvećuje bosiljak. Na zimski Krstovdan, uoči Bogojavljenja 18. januara, po predanju se ukrštaju vetrovi. U crkvi se tog dana krst stavlja u vodu i, ako se voda smrzne, godina će biti rodna, a ako se voda ne smrzne, veruje se da će sledeća godina biti "oskudna i bolešljiva".

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Tagovi

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Potrebno je da se uspostave jasni mehanizmi za kontrolu porekla imovine Ivica Dačić, šef SPS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!